Nicotinegen ontdekt

0
173

Het consortium Genaddict -met onderzoekers uit onder meer Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Polen en IJsland- ontdekte een specifieke variant van een nicotinereceptor in het brein die een sterke invloed heeft op het rookgedrag en dat de kans op longkanker met dertig procent doet toenemen. De variant komt bij de helft van alle mensen van Europese afstamming voor. De dragers hebben geen sterkere neiging om te beginnen met roken, maar eenmaal ze voor de verleiding van de sigaret zijn bezweken, maakt het gen het wel moeilijker om de nicotine af te zweren.
Versterkt verslaving
Onderzoek bij 11.000 rokers leerde dat de mutatie van het gen vaker voorkomt bij zware rokers dan bij rokers in het algemeen en bij de bevolking. De dragers van de variant roken meer en stoppen minder vaak. Opvallend genoeg kwam de variant minder vaak voor bij mensen die minder dan tien sigaretten per dag roken dan bij niet-rokers. Dat sterkt de hypothese dat de mutatie niet zozeer invloed heeft op het beginnen met roken, maar wel de verslaving versterkt en het stoppen moeilijker maakt.

De resultaten van het onderzoek werden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De Europese Commissie, die geld stopte in het onderzoek, spreekt van een mijlpaal in het onderzoek naar de genetische oorzaken van verslavingen.