ABC-therapie vergroot genezingskans sport- of overbelastingsblessures met 60% tot 80%

Array

Knie- of enkelbandletsels, achillespeesblessures, een scheur in de hamstring. Een ogenschijnlijk onschuldig duel in een voetbal- of hockeywedstrijd of overbelasting op bijvoorbeeld het werk, kan leiden tot vervelende acute of zelfs chronische blessures. Patiënten die voorheen op de gebruikelijke manier werden behandeld, bleven klachten houden en moesten in veel gevallen toch worden geopereerd. Het Catharina-ziekenhuis ontwikkelde een nieuwe therapie waarmee een operatie in 60 tot 80% van de gevallen kan worden voorkomen en waardoor de patiënt bovendien sneller geneest.

Dr. Peter Everts, hoofd ECC/Bloed management, ontwikkelde samen met orthopeed drs. Roger Devilee een nieuwe therapie die niet alleen in de meeste gevallen een operatie voorkomt, maar die bovendien leidt tot sneller herstel: de ABC-therapie, Autologe (patiënteigen) Bloedplaatjes Concentraat. Met behulp van een mini-bloedscheidingscentrifuge wordt een bloedplaatjesconcentraat bereid uit het eigen bloed van de patiënt. Onder geleide van een echoapparaat, wordt dit bloedplaatjesconcentraat op exact de juiste locatie in het letselgebied ingespoten. De bloedplaatjes laten hun groeifactoren los waar deze hun herstellend werk doen in het aangedane weefsel.Meer kans op snel herstel
Door het inspuiten van lichaamseigen bouwstoffen wordt het eigen herstelvermogen van het lichaam vergroot. Hierdoor versnelt het genezingsproces en kan een operatie in veel gevallen worden voorkomen. Het gebruik van lichaamseigen materiaal heeft ook de positieve eigenschap dat er weinig tot geen nadelige effecten te verwachten zijn. En wanneer de patiënt niet hoeft te worden geopereerd, blijft hij tijdens de behandeling mobiel en is inzetbaar op zijn werk.

Profvoetballer Leon Kantelberg tevreden over ABC-therapie
De ABC-therapie wordt toegepast bij letsels van spieren, pezen en banden. Deze letsels, zoals knie- of enkelbandletsels, achillespeesletsels of een scheur in de hamstring, komen vaak voor bij sporters. Diverse sportclubs en sportorganisaties klopten al aan bij het Catharina-ziekenhuis om geblesseerde spelers met deze nieuwe therapie te laten behandelen. Eén van hen was Leon Kantelberg, profvoetballer bij eredivisieclub VVV-Venlo. Via zijn clubarts kwam hij bij Roger Devilee en Peter Everts terecht die hem met zijn eigen bloedplaatjes behandelde. Met succes: na drie weken trainde hij weer mee met het eerste elftal.

Voortbouwen op jarenlange ervaring bloedtherapie
Het toepassen van deze therapie bij sport- of overbelastingsletsels is nieuw. ..Het Catharina-ziekenhuis bouwt hiermee verder op een techniek die ze als enige ziekenhuis in Europa al ruim zeven jaar toepast bij operaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die een knie- of heupprothese krijgen of bij operaties aan de rug of schouder. Ook hartoperaties waarbij patiënten een risico hebben op een slechte wondgenezing of een ernstige infectie en de reconstructieve chirurgie zijn belangrijke toepassingsgebieden. Inmiddels zijn meer dan 3000 patiënten met deze techniek behandeld en heeft het Catharina-ziekenhuis de afgelopen jaren veel onderzoek verricht en gepubliceerd op dit gebied.

Avondspreekuur op sportpoli
Tijdens een spreekuur op de sportpoli bekijkt een orthopedisch chirurg of het letsel geschikt is om met de ABC-therapie te worden behandeld. Na de behandeling wordt de patiënt twee weken lang begeleid door een deskundig sportfysiotherapeut. De sportpoli is geopend op maandagen van 17.00 tot 18.30 uur. Patiënten kunnen tijdens kantooruren bellen voor een afspraak, telefoonnummer 040 – 239 7180.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "ABC-therapie vergroot genezingskans sport- of overbelastingsblessures met 60% tot 80%"

  1. Interessant, maar feitelijk geen echt nieuwe therapie. De eigen-bloed-therapie werd vele jaren geleden al gepropageerd door natuurgeneeskundigen. Als regulier werkende huisarts heb ik deze therapie enkele malen met succes toegepast bij de behandeling van chronische anaalfistels.
    Roel Leerling, ex-huisarts,
    thans voedingsgeneeskundige

Comments are closed.

Recente artikelen