V&VN: Gezondheidszorg moet krachten bundelen in ICT

0
165

De gezondheidszorg raakt achterop bij andere sectoren met de toepassing van ICT, als zorginstellingen niet meer samenwerken. Beroepsvereniging V&VN signaleert versnippering en mist samenhang tussen de vele ICT-projecten in het land. Zorginstellingen moeten meer kennis en ICT-oplossingen delen. Ook zouden zij zorgmedewerkers, zoals verpleegkundigen en verzorgenden, meer stem moeten geven in de ontwikkeling van ICT.

Kennis en ervaring delen
V&VN constateert dat zorginstellingen veel tijd en geld kunnen besparen door ICT-toepassingen te gebruiken die in vergelijkbare instellingen ontwikkeld zijn. Een landelijke databank van ICT-oplossingen zou het mogelijk moeten maken om best practices te delen. In het land ziet V&VN talloze bloeiende ICT-toepassingen. V&VN pleit voor meer regie van de overheid om deze successen te delen en waar mogelijk uit te rollen.

Verpleging betrekken bij ICT
De beroepsvereniging pleit ervoor om verpleegkundigen en verzorgenden meer stem te geven in ICT. Zij vormen de grootste beroepsgroep in zorginstellingen, maar worden vaak nauwelijks betrokken bij ICT-ontwikkeling. Uit onderzoek van V&VN blijkt bovendien dat zij digitalisering graag inzetten, bijvoorbeeld om de administratieve lasten in hun dagelijks werk te verminderen. Zorginstellingen kunnen hun Verpleegkundig Adviesraden (VAR's) inzetten voor ICT-toepassingen die aansluiten op de dagelijkse praktijk van de zorgverleners.