V&VN: Gezondheidszorg moet krachten bundelen in ICT

De gezondheidszorg raakt achterop bij andere sectoren met de toepassing van ICT, als zorginstellingen niet meer samenwerken. Beroepsvereniging V&VN signaleert versnippering en mist samenhang tussen de vele ICT-projecten in het land. Zorginstellingen moeten meer kennis en ICT-oplossingen delen. Ook zouden zij zorgmedewerkers, zoals verpleegkundigen en verzorgenden, meer stem moeten geven in de ontwikkeling van ICT.

Kennis en ervaring delen
V&VN constateert dat zorginstellingen veel tijd en geld kunnen besparen door ICT-toepassingen te gebruiken die in vergelijkbare instellingen ontwikkeld zijn. Een landelijke databank van ICT-oplossingen zou het mogelijk moeten maken om best practices te delen. In het land ziet V&VN talloze bloeiende ICT-toepassingen. V&VN pleit voor meer regie van de overheid om deze successen te delen en waar mogelijk uit te rollen.

Verpleging betrekken bij ICT
De beroepsvereniging pleit ervoor om verpleegkundigen en verzorgenden meer stem te geven in ICT. Zij vormen de grootste beroepsgroep in zorginstellingen, maar worden vaak nauwelijks betrokken bij ICT-ontwikkeling. Uit onderzoek van V&VN blijkt bovendien dat zij digitalisering graag inzetten, bijvoorbeeld om de administratieve lasten in hun dagelijks werk te verminderen. Zorginstellingen kunnen hun Verpleegkundig Adviesraden (VAR's) inzetten voor ICT-toepassingen die aansluiten op de dagelijkse praktijk van de zorgverleners.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen