Toshiba installeert ‘s werelds eerste dynamic volume CT-scanner “Aquilion ONETM” in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

1
790

Dynamische processen én volume in één weergave
De Aquilion ONE van Toshiba Medical Systems is 's werelds eerste dynamic volume CT-scanner en zet de nieuwe standaard voor diagnostische beeldvorming. De wens van doktoren om hele organen én daarbij tevens de orgaanfunctie vast te leggen, is met de Aquilion ONE realiteit geworden. Dit alles gebeurt in slechts één scanrotatie binnen een fractie van een seconde.    Deze 320-slice CT-scanner van Toshiba is het eerste systeem ter wereld dat in staat is om per scan-rotatie 16 cm van een lichaam te scannen en kan dit gescande volume tegelijkertijd dynamisch weergeven. De technologische sprong van CT naar dynamic volume CT betekent niet alleen een compleet nieuwe dimensie in het diagnostiseren met behulp van CT, maar biedt uiteindelijk ookgrote voordelen voor de patiënt.

De 16 cm datadekking per rotatie wordt mogelijk gemaakt door 320 ultra hoge resolutie 0,5 mm detectorrijen. Daarmee is het voor het eerst mogelijk om hele organen, waaronder bijvoorbeeld hart, hersenen en lever, in één scanrotatie driedimensionaal weer te geven. Door dit vervolgens meerdere keren te herhalen kunnen nu ook de dynamische processen als bloedsomloop en orgaanfunctie in beeld gebracht worden. Toshiba heeft met deze 4D CT technologie een grote voorsprong genomen op haar concurrenten.   

In Neuroradiologie kunnen alle bloedvaten nu in verschillende fases worden gediagnostiseerd. Door deze nieuwe methode worden de resultaten van onderzoeken sterk verbeterd en de risico's voor de patiënten, bij bijvoorbeeld een hersenbloeding, sterk verkleind. De mogelijkheid om een compleet onderzoek in slechts 0,35 seconden te doen maakt het reconstrueren van data uit diverse tijdsmomenten overbodig en vergroot daarmee significant de betrouwbaarheid van de diagnose. De uiterst korte scantijd van 350ms maakt het mogelijk het gehele hart in één hartslag te scannen. In Cardiologie is het met snelheid en stabiliteit scannen van het hart cruciaal voor het behalen van het beste resultaat en het stellen van de juiste diagnose.
Bepaalde hartziekten zullen daardoor eenvoudiger vast te stellen zijn.

De mogelijkheid om een uniek gecompliceerd onderzoek uit te voeren, inclusief het scannen van orgaanfunctionaliteit, vermindert de behoefte aan indringende methodes. De Aquilion ONE stelt de arts in staat om de kwaliteit van een diagnose drastisch te verbeteren, terwijl tegelijkertijd ook de kosten voor gezondheidszorg verlaagd worden omdat patiënten onnodige onderzoeken worden bespaard. Voorheen moesten patiënten, die lijden aan een hartaanval of beroerte, voorafgaand aan een preciese diagnose meerdere onderzoeken ondergaan, wat veel tijd en geld kost. Met de Aquilion ONE kan dit gereduceerd worden tot slechts één onderzoek van enkele minuten.

Orgaanfuncties kunnen nu met uiterste preciesie vastgelegd worden met de laagst mogelijke röntgen- en kontrastdosis. Toshiba Medical Systems begon ruim 10 jaar geleden aan de ontwikkeling van de dynamic volume CT-scanner. De functionaliteit ervan is gedurende de afgelopen 18 maanden uitgebreid getest en geoptimaliseerd met behulp van beta-scanners (in de VS, Duitsland, Canada en Japan) om zeker te zijn van de hoogst haalbare klinische resultaten. In oktober 2007 werd het systeem in Chicago geïntroduceerd. Het LUMC heeft de primeur om het eerste ziekenhuis in Nederland te zijn dat beschikt over een Dynamic Volume CT-systeem.    

Toshiba Medical Systems is marktleider op het gebied van ontwikkeling en productie van medisch technologische systemen waaronder CT, Ultrasound,

Röntgen, MRI en IT-oplossingen in de gezondheidszorg. In de afgelopen jaren
heeft Toshiba vele fundamentele patenten in CT-technologie vastgelegd zoals
het 'helical' CT-scan systeem.

Toshiba Corperation is wereldmarktleider in informatie- en communicatietechnologie, electrische componenten, consumentenproducten en krachtcentrales. Toshiba heeft wereldwijd circa 191.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van EUR 60 miljard (boekjaar 2006).
Meer informatie over Toshiba Medical Systems en Aquilion ONE op: http://www.toshiba-europe.com/medical/

1 REACTIE

  1. …het einde van de klassieke hart catheterisatie is nabij… Binnen kort zullen radiologen gaan vertellen aan de interventie cardioloog waar het stentje moet…

Comments are closed.