Innovatieprogramma Life Sciences & Gezondheid

Array

Innovatieprogramma Life Sciences & Gezondheid officieel van start Minister Van der Hoeven: "Publiekprivaat onderzoek geeft internationale allure"
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft op 8 april 2008 het innovatieprogramma Life Sciences & Gezondheid (LSG) gelanceerd. In het Leidse CORPUS Experience gaf zij officieel het startschot voor het innovatieprogramma, dat Nederland moet maken tot internationale hotspot van medisch en klinisch onderzoek. Zo moet LSG de concrete economische en maatschappelijke opbrengst van het onderzoek in Nederland binnen tien jaar verdubbelen.

Nederland had al de internationale primeur van publiekprivate samenwerkingen en innovatieprogramma Life Sciences & Gezondheid (LSG) sluit hier optimaal op aan. Het schept een uniek klimaat voor valorisatie, (internationale) samenwerking en kennisuitwisseling en heeft als doelstelling om de opbrengst van het onderzoek in Nederland, onder meer in omzet, het aantal onderzoeksgeoriënteerde bedrijven en het aantal concrete patentaanvragen, in de komende tien jaar minimaal te verdubbelen.

De klinische pijplijn
LSG is een overkoepelend innovatieprogramma met als doel de volle potentie van de recent opgerichte topinstituten TI Pharma, Biomedical Materials Program (BMM) en Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) te benutten. "Deze programma's zijn belangrijk voor de Nederlandse economie," aldus Van der Hoeven. "Ze geven Nederland internationale allure. We mogen trots zijn op deze sector en LSG heeft een gezonde ambitie: een verdubbeling van het aantal bedrijven dat aan onderzoek en ontwikkeling doet in deze sector, een verdubbeling van de omzet en meer producten in de klinische pijplijn."

Nederland koploper
Ondanks het feit dat het een relatief nieuwe sector is, draagt aan gezondheid gerelateerde life sciences in Nederland prominent bij aan onze economie. Met 935 bedrijven, een output van drie procent van het Bruto Binnenlands Product en 55.000 arbeids- en onderzoeksplaatsen, doet Nederland mee in de internationale voorhoede als het gaat om ontwikkelingen in de medische wetenschap. Gezamenlijk investeren de overheid, het bedrijfsleven en de academische wereld in de komende vijf jaar ruim een miljard euro in deze sector.

Echt doorzetten

Het Ministerie van Economische Zaken heeft samen met bedrijven (MKB en multinationals) en kennisinstellingen het initiatief genomen tot oprichting van innovatieprogramma LSG, om zo optimaal te kunnen profiteren van het vele genomics- en biomedische onderzoek in Nederland. Vooral de doorgroei van kleine jonge hightech bedrijven, netwerkvorming en wet- en regelgeving vormen hierbij knelpunten. LSG zal deze knelpunten in haar activiteiten gaan aanpakken. De minister: "Door de toenemende vergrijzing neemt de vraag naar nieuwe medische producten en samenhangend kostenbeheersing almaar toe. De activiteiten van LSG dragen er aan bij dat het onderzoek daadwerkelijk leidt tot effectievere en efficiëntere producten en behandelingen voor de patiënt. LSG moet er voor zorgen dat de onderzoeksprojecten ook echt doorzetten, dat ze aanslaan op de medische en economische markt en bijdragen aan medische ontwikkelingen van de toekomst."

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen