Schooljeugd drinkt te veel en wil meer sport

Driekwart van de Utrechtse middelbare scholieren heeft ooit gedronken. Gemiddeld was eenderde van die driekwart van alle scholieren meer dan twee keer dronken in de afgelopen maand.

Deze resultaten komen onder andere naar voren uit en vragenlijstonderzoek dat het Julius Centrum op 27 september 2007 hield onder scholieren van de Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke (WP). Deze studie had een respons van 90,2 %. Vergelijkbare uitkomsten biedt de steekproef van de GGD Midden Nederland die een enquête hield onder 11.000 scholieren van Utrechtse middelbare scholen. Deze gegevens kwamen naar voren in presentaties die Julius onderzoeker dr. Gerdien de Weert en ondergetekende hielden op het congres Recente Ontwikkelingen in het Gezondheidsonderwijs (zie ook het eerste bericht van deze Nieuwsbrief).

Uit onze eigen studie blijkt bovendien dat scholieren weten dat alcohol slecht is voor de gezondheid. De scholieren zijn evenwel niet van plan hun drankgedrag te veranderen. Men beseft kennelijk niet hoe funest alcohol is voor kinderen waarvan de hersenen nog in groei en in ontwikkeling zijn. Het is een gif. Wat opvalt is, dat 57% van de WP-scholieren behoefte heeft aan meer sport. Dat zelfde beeld komt naar voren bij het Prisma College te Breda dat aparte sportklassen heeft. Ook daar willen de kinderen nog meer sport. Zo bleek uit een lezing van Prisma directeur Kees Rijgensbergen. Wil je kennis nemen van alle onderzoeksresultaten van de studie van het Julius Centrum? www.integratedcare.nl en klik door op nascholingsagenda. De GGD Midden Nederland heeft haar studie gepubliceerd op website www.ggdmn.nl Lees ook even mijn eigen reflectie aan het einde van deze nieuwsbrief.

Bron:Guus Schrijvers

Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen   
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: 
[email protected] 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen