UZ Gent en UZ Brussel gaan nauwer samenwerken

De drijvende kracht achter deze samenwerking is de goede relatie en het wederzijds vertrouwen tussen de artsen van beide ziekenhuizen. De samenwerking moet leiden tot betere patiëntenzorg, uitwisseling inzake onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en efficiënter logistiek beheer. Beide organisaties behouden hun eigenheid en autonomie en uiteraard blijft ook de keuzevrijheid van de patiënt gerespecteerd. 

De respectievelijke raden van bestuur van beide universitaire ziekenhuizen hebben een raamakkoord tot samenwerking goedgekeurd. De doelstellingen van het raamakkoord zijn verbetering van kwaliteit, dienstverlening en toegankelijkheid en dit door uitwisseling van expertise, complementariteit, en schaalvergroting.Concreet focust de samenwerking zich op drie belangrijke domeinen. In de eerste plaats wil het akkoord zorgen voor een betere patiëntenzorg. Zo wordt de werkwijze (zorginhoudelijke en –organisatorische protocollen) van zorgverleners transparant en geüniformiseerd. Ook kan een zorgverlener als consulent bij het partnerziekenhuis ingeschakeld worden. Dit kan vooral nuttig zijn in het kader van hoogspecialistische zorgen, of wanneer het gaat om zeldzame aandoeningen. Bovendien is het partnerziekenhuis de eerste keuze wanneer een doorverwijzing noodzakelijk is.

Verder richt het partnerschap zich ook op opleiding en wetenschappelijk onderzoek. De ziekenhuizen zullen in dit kader (medische) expertise uitwisselen, samen onderzoek voeren en gezamelijke opleidingsprogramma’s opzetten. Het partnerziekenhuis staat eveneens open voor artsen die zich willen bekwamen in nieuwe technieken en voor artsen-specialisten in opleiding die daar een deel van hun stage willen lopen.
Een derde punt van samenwerking gaat over het administratief en logistiek beheer. Om de dienstverlening te optimaliseren, kunnen beide instellingen samenwerken op het vlak van informatica, logistiek, technische dienstverlening, consulting, … 

Het raamakkoord is geen exclusieve overeenkomst. Het partnerschap wordt voor onbepaalde duur afgesloten en zal jaarlijks geëvalueerd worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen