Beloon de helden die hun orgaan doneren

Array

Er moet meer substantiële waardering komen van de overheid en de samenleving voor een potentiële donor en zijn of haar familie

Er moet meer substantiële waardering komen van de overheid en de samenleving voor een potentiële donor en zijn of haar familie. Bijvoorbeeld een tegemoetkoming in de begrafeniskosten of aanpassing van de ziektekostenverzekering. Deze en andere voorstellen deed prof. dr. Herold Metselaar, Maag- Darm- en Leverarts in het Erasmus MC afgelopen vrijdag in zijn oratie. Hij pleit voor creatieve oplossingen om het nijpende donortekort in Nederland op te lossen.

Alhoewel volgens enquêtes Nederland in Europa orgaandonatie het meest een warm hart toedraagt, staan we in de praktijk op een bedroevend laagste plaats wat betreft het aantal beschikbare donororganen. De huidige wet op de orgaandonatie speelt volgens Metselaar een belangrijke rol in dit verschil. Daarnaast blijken familieweigeringen een groot obstakel. De potentiële donor en de familie zijn volgens Metselaar de echte helden van de orgaandonatie. Zij verdienen meer dan een schouderklopje en een kopje koffie.

Metselaar pleit ook voor de invoering van het Actieve Donor registratiesysteem. Bij het niet reageren wordt een brief gestuurd waarin wordt uitgelegd dat deze persoon in het Donorregister wordt geregistreerd als donor. Op die wijze staan zo'n zeven miljoen personen als donor geregistreerd, wat leidt tot zo'n 50 à 60 donoren extra per jaar. Hiermee kunnen veel levens worden gered. Daarnaast ziet Metselaar mogelijkheden in het op enkele punten aanpassen van de organisatie van de orgaandonatie. De zorg voor de donor en het verkrijgen van toestemming behoort zijns inziens tot het domein van de intensivisten. Ieder ziekenhuis dient daarom minimaal één intensivist te hebben die verantwoordelijk is voor de orgaandonatie.

Tot slot is Metselaar van mening dat orgaandonatie een vast item moet worden van de jaarlijkse AD top 100 en bepalend is voor de positie van een ziekenhuis in deze ranglijst. Eenzelfde rol ziet hij weggelegd voor de Inspectie voor de Volksgezondheid. Zij zouden ziekenhuizen moeten aanspreken op een slecht functionerende donororganisatie en ziekenhuizen met een goed donatiecijfer belonen.

Bron: ErasmusMC 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen