PreventieConsult nieuw impuls voor huisartsen

Array

Een evidence based en breed gedragen PreventieConsult moet een antwoord bieden op het toenemende aantal ongerichte zelftesten en gezondheidschecks. Hartstichting, Diabetesfonds, Nierstichting en de beroepsverenigingen LHV en NHG hebben de krachten gebundeld door gezamenlijk de eerste module 'cardiometabool risico' van een wetenschappelijk onderbouwd preventief onderzoek voor de reguliere eerstelijnszorg te ontwikkelen.

Jacqueline Dekker, EMGO/VUMC en voorzitter ‘Ontwikkelgroep module Cardiometabool risico’, lichtte de contouren van het PreventieConsult toe. Het nieuwe instrument voor preventief onderzoek kan op eigen verzoek of na oproep door de huisarts plaatsvinden, alsook door bedrijfsartsen, consultatiebureaus voor ouderen, of andere eerstelijnszorgaanbieders worden aangeboden.

Drie modules
Het PreventieConsult bestaat uit drie modules, waarvan alleen de eerste module gezamenlijk door de gezondheidsfondsen en beroepsverenigingen wordt uitgewerkt. Daarvoor is aansluiting gezocht bij de bestaande richtlijnen door gebruik te maken van gevalideerde vragenlijsten en instrumenten.

Preventie van hart- en vaatziekten, diabetes en nierziekten kan via twee strategieën: op populatieniveau of gericht op hoogrisico patiënten. In eerste instantie wordt het cardiometabool risico inclusief leefstijl uitgewerkt. Het betreft een risico-inventarisatie van een individuele patiënt, het bewustmaken van risico(gedrag) en het vinden van aanknopingspunten om leefstijl en risicogedrag aan te pakken. Naar verwachting zal dit aanbod eind 2008 landelijk zijn uitgerold. In de loop van 2008 wordt gestart met de ontwikkeling van twee andere modules, een voor kanker (in samenwerking met KWF Kankerbestrijding) en een voor psychische aandoeningen.   

Stapsgewijs
De eerste module is een getrapte methode. Door middel van een gevalideerde vragenlijst en een protocol worden mensen met een risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en/of nierfalen vroegtijdig opgespoord. Afhankelijk van een hoog risico bestaat de eerste module ook uit meerdere consulten. Het eerste consult behelst de controle van de vragenlijst, het bespreken van het risico en het meten van waarden als middelomvang, bloeddruk en nuchter bloedafname. Tijdens het tweede consult wordt het risico besproken en vindt vervolg plaats conform NHG-standaarden en de daarop aansluitende leefstijladviezen. Goede doorverwijzing naar een passend leefstijlaanbod bijvoorbeeld bij GGD of eerste lijn is een belangrijke voorwaarde voor succes bij gedragsverandering. Op 7 april 2008 gaven GGD en eerstelijnszorgaanbieders als consultatiebureaus voor ouderen aan dat zij hier graag in meewerken.

Zie voor meer informatie de Vraag en Antwoordlijst PreventieConsult

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "PreventieConsult nieuw impuls voor huisartsen"

  1. Prima idee! In ieder geval (ook) “marktgericht”. Hebben jullie enig idee wanneer wij -als huisartsen- de vragenlijsten enz. ter beschikking krijgen. Ik heb er van mijn beroepsvereniging nog niets van gehoord.

Comments are closed.

Recente artikelen