De Vries: Blokkeer megazorgfusie om ‘menselijke maat’ te waarborgen

Array

Deze week debatteerde de kamer op initiatief van CDA kamerlid Jan de Vries, met minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid en minister Vogelaar van Wonen over de voorgenomen fusie van Philadelphia Zorg, de Evean Groep en Woonzorg Nederland. Deze fusie leidt tot de grootste maatschappelijke instelling van Nederland, met een omzet van 1,4 miljard euro, 38.000 medewerkers, 224.000 cliënten en ruim 1.000 locaties in 230 gemeenten. De minister van WWI moet de fusie nog goedkeuren en De Vries wil dat zij van goedkeuring afziet en zo de fusie blokkeert. De Vries noemde de fusieplannen tijdens het debat ‘een megafusie die zijn weerga niet kent’. Volgens het kamerlid lijkt ‘groot, groter, grootst’ het echte doel van de beoogde fusie te zijn. ‘Of anders gezegd, het gaat over macht. Mijn fractie debatteert niet snel over individuele gevallen. Maar hier zijn grote publieke belangen zoals toegankelijkheid en bereikbaarheid van de zorg in het geding’, aldus het CDA-kamerlid.

Volgens De Vries blijkt uit onderzoek dat zeer grote instellingen niet doelmatiger gaan werken maar dat er wel meer bureaucratie ontstaat. ‘De menselijke maat kan niet meer worden gewaarborgd in instellingen van dit formaat, bovendien zie ik nadelige gevolgen voor de kwaliteit, diversiteit, keuzevrijheid, transparantie, doelmatigheid en cliënteninvloed’. De Nederlandse Mededingingsautoriteit  (NMA) had de fusie al wel goedgekeurd, maar volgens De Vries kunnen zij niet veel meer toetsen dan of een fusie tot teveel macht op één markt leidt. De markt van de gezondheidszorg kent veel meer aspecten om rekening mee te houden, zoals de toegankelijkheid en menselijke maat van de zorg. De Vries vroeg eind vorig jaar al om een aparte fusietoets voor de zorg, omdat de beoordeling door de NMa daar te weinig op toegesneden zou zijn. Minister Klink wil kijken of hij de toetsing kan aanscherpen.

Tot slot verzocht De Vries de regering dan ook ‘om alles in het werk te stellen de voorgenomen fusie te blokkeren en te voorkomen dat in de organisatie, bestuur en beheer op de voorgenomen fusie wordt vooruitgelopen’. Minister Vogelaar zegde toe de wens van de Kamer zwaar te laten wegen bij haar beslissing over de goedkeuring van de fusie.

Bron: CDA 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen