Frankrijk bindt strijd aan met Pro Ana’s

Array

proana2.jpgFrankrijk heeft een wet aangenomen in de strijd tegen anorexia. De wet maakt het stimuleren van anorexia strafbaar. Volgens de Franse wet, die nog niet is aangenomen, kunnen mensen die anorexia stimuleren maximaal drie jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro krijgen.

boete. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zogeheten thinspiration of pro-ana websites invloed hebben op het gedrag van tieners en jonge vrouwen

Hiermee volgt Frankrijk een wereldwijde roep om pro-anorexia activiteiten de kop in te drukken. De pro-anorexia site zijn volgens de Engelse opinie mede schuldig aan het groeiend probleem van anorexia. Diverse organisaties in Engeland overwegen om sociale netwerken als Facebook en MySpace te verzoeken om alle pro-ana uitingen de kop in te drukken.

Frankrijk is het eerste land ter wereld dat het in de hand werken van extreem vermageren strafbaar stelt. Aanleiding was de dood van een Braziliaans model in 2006.Zij overleed aan de gevolgen van het vermageren.

De wet is vooral gericht tegen websites die advies geven over extreem afvallen, de pro-anorexiawebsites. Op dergelijke sites wordt gepropageerd dat je best met een appel per dag toe kunt.

Artsen prijzen de inspanningen van de Franse politiek tegen eetstoornissen. Alhoewel er volgens artsen nog te weinig vooruitgang geboekt bij het bestrijden van "pro-Ana" sites zo bleek al eerder uit een artikel in BBC health News.

In Frankrijk kunnen modeontwerpers, webloggers en webmasters die anorexia en extreme afvalmethoden promoten binnenkort strafrechtelijk vervolgd worden. Onlangs werd een site met een online game gelanceerd, Miss Bimbo geheten, voor meisjes van 9 tot 16 jaar waar de spelers leren dat extreme diëten en plastische chirurgie de beste methoden zijn om er aantrekkelijk uit te zien. In Frankrijk trok de site 1,2 miljoen spelers en in Groot-Brittannië 200.000.

De internet providers zeggen dat het moeilijk is om tussen steungroepen en "pro-anorexia" sites onderscheid te maken. Momenteel leiden meer dan 1,1 miljoen Britten aan een eetstoornis. De overgrote meerderheid zijn vrouwen, hoewel de deskundigen geloven dat deze eigenlijk vele malen hoger liggen omdat veelal nog niet een dergelijk diagnose is gesteld. Wellicht is het succes van het Franse parlement aanleiding voor andere Europese politici, het probleem van Pro-Ana sites ook harder aan te pakken.

De Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, heeft de strijd als eerste echt aangebonden met het superdunne schoonheidsideaal in de mode-industrie. Dinsdag werd een wet goedgekeurd die het promoten van extreme slankheid verbiedt. De wet wordt, als ook de Senaat hem aanneemt, de eerste van zijn soort in de wereld.

Het wetsvoorstel was ingediend door de conservatieve parlementariër Valéry Boyer. Zij vindt dat het aanmoedigen van anorexia of extreem gewichtsverlies juridisch strafbaar gesteld moet worden. De wet is in eerste instantie gericht tegen websites die advies geven hoe je bijvoorbeeld op een appel per dag kunt leven. Dinsdag zei Boyer in het parlement dat de wetgeving echter ook inzetbaar is tegen excessen in de mode-industrie.

De wet is de jongste maatregel in een groeiend offensief tegen het heersende ideaal in de mode-industrie sinds in Brazilië in 2006 een model overleed aan anorexia nervosa.

4 thoughts on "Frankrijk bindt strijd aan met Pro Ana’s"

  1. foto 1 en 2 zijn bewerkt..!

  2. Redactie Medicalfacts/JB

    Als foto1 en fot 2 bewerkt zijn. Dan hebben we altijd nog foto3, wat tevens een tevens een dame is die veeeeeeeeeeeeeeeeel te mager is. De plaatjes zijn illustraties bij een heel serieus probleem. De pro-ana’s zijn die een vertraagde zelfmoord propageren die veel te veel slachtoffers maakt en onze maatschappij ook veel te veel kost. Gewone meiden worden door de media en photoshop gek gemaakt. Ze willen allemaal lijken op modellen in de bladen, terwijl die meiden van top tot teen gephotoshopt zijn. Anorexia is een ernstige ziekte en geen nieuwetijdse lifestyle, zoals vele pro-ana beweren. Mensen met anorexia zijn geestesziek en die hebben niet de juiste “state of mind” om verstandige eigen keuzes te maken! Zij hebben dringend hulp nodig. Het feit dat ze hun gedrag verbergen en ouders beliegen en stiekum kotsen en hun lijf verbergen voor hun ouders zegt genoeg. Als je tegen anderen gaat liegen en bedriegen weet je dus kennelijk wel dat je gedrag niet deugt.

    Met vriendelijke groet,
    Janine

  3. Die op foto 3 heeft een heel normaal figuur hoor, is echt niet mager te noemen… 1 en 2 daarentegen wel

  4. Redactie Medicalfacts/JB

    @ Jessica,
    Wel of niet te dun op een foto. Dat doet er niet toe. Het gaat om mensen die anorexia stimuleren, zij moeten worden aangepakt vanuit het strafrecht. Een wet zoals in Frankrijk is een mooie opsteker. Anorexia is en blijft een ernstige ziekte. Een ziekte die begint bij meiden die nog niet te dun zijn en eindigt vaak met de dood. Meiden die zo dun zijn geworden, dat ze stom weg niet meer in leven kunnen blijven omdat ze hun eigen lijf als het ware hebben opgevroten. Ik hoop dat heel veel vrouwen gewoon blij kunnen zijn met hun lichaam zoals het is. Nederlandse vrouwen hebben nou eenmaal rondingen en vat vlees op de botten. Maar zijn nog altijd mooier dan van die vrouwen die het meeste weg hebben van een wandelend skelet wat is voorzien van een huidtransplantatie.Het najagen van ideaal beelden die niet echt zijn of gevaarlijk zijn of die je op het randje van de dood brengen, is ziek!
    Janine

Comments are closed.

Recente artikelen