NMa na onderzoek akkoord met fusie AMC de Meren en JellinekMentrum

Na uitgebreid onderzoek in de vergunningsfase heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) haar goedkeuring verleend aan de fusie tussen Stichting AMC de Meren en Stichting JellinekMentrum. Dit zijn zorginstellingen die geestelijke gezondheidszorg (GGZ) aanbieden in Amsterdam en Diemen. Ook na de fusie blijft er voldoende concurrentie over en behouden zowel patiënten als zorginkopers de mogelijkheid om andere GGZ-aanbieders te kiezen.

Zowel AMC de Meren als JellinekMentrum zijn actief op het gebied van niet-klinische GGZ (zorg zonder opname, die in de instelling wordt geleverd of bij de patiënten thuis) en klinische GGZ (waarbij patiënten worden opgenomen binnen de instelling). De geografische markt omvat hierbij Amsterdam en Diemen, zo blijkt uit het huidige verwijsgedrag, het huidige reisgedrag van patiënten en een reistijdenanalyse door de NMa. De toezichthouder heeft onder meer onderzocht of de organisaties ook na de fusie voldoende druk ervaren van concurrenten, zodat zorginkopers (het zorgkantoor Amsterdam en de zorgverzekeraars) en patiënten hun keuzevrijheid blijven behouden.

Niet-klinische GGZ: geen belemmering voor patiënten

De markt voor niet-klinische GGZ voor volwassenen en ouderen is een heterogene markt: geïntegreerde GGZ-instellingen (instellingen die zowel niet-klinische als klinische GGZ aanbieden) concurreren niet alleen onderling, maar ook met vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten en met niet-geïntegreerde GGZ-aanbieders. Na de fusie blijven er in Amsterdam en Diemen voldoende concurrenten over, concludeert de NMa, zoals de Stichting Buitenamstel de Geestgronden (SBG), niet geïntegreerde aanbieders en vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten. Dit betekent dat zorgverzekeraars – bij een eventuele prijsverhoging of kwaliteitsverlaging van de fuserende organisaties – geestelijke gezondheidszorg ook bij concurrenten kunnen inkopen. Bovendien zijn er geen belemmeringen voor patiënten om te kiezen voor een (andere) aanbieder van niet-klinische GGZ. Verder is de toetreding van nieuwe aanbieders op delen van deze markt betrekkelijk eenvoudig: diverse, met name landelijk opererende zorgaanbieders zoals PsyQ/Parnassia, 1nP en Mentaal Beter zijn het afgelopen jaar ook toegetreden tot de regio Amsterdam en Diemen.

Klinische GGZ: keuzevrijheid gewaarborgd
Op het gebied van klinische GGZ blijkt dat SBG over een sterke concurrentiekracht beschikt. Deze instelling kan haar patiënten intern doorverwijzen en opnemen op de nabijgelegen vestigingen buiten Amsterdam (zoals Amstelveen, Bennebroek en Haarlem). Dit gebeurt op dit moment al in de praktijk. Daarnaast blijft er met het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, dat over een psychiatrische afdeling (PAAZ) beschikt, nog een aanbieder binnen Amsterdam en Diemen actief. Uit het marktonderzoek zijn verder geen concrete aanwijzingen gekomen dat de fusie negatieve gevolgen heeft voor de prijs en/of kwaliteit. Veranderingen in regelgeving zullen tevens het reisgedrag van patiënten in de toekomst kunnen beïnvloeden, waardoor omliggende niet-Amsterdamse GGZ-instellingen een alternatief kunnen gaan vormen voor Amsterdammers.

Gezien het feit dat er in Amsterdam nog een aanbieder van vergelijkbare capaciteitsgrootte overblijft, de PAAZ aanwezig is en dat er in de nabije omgeving van Amsterdam een aantal geïntegreerde instellingen actief is, blijven er voldoende alternatieven beschikbaar. Patiënten en zorginkopers kunnen dus voor een andere zorgaanbieder kiezen als zij dit wenselijk achten.

Fusietoetsing
De NMa beoordeelt bij fusies en overnames of de daadwerkelijke concurrentie significant wordt belemmerd, met name door het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. Concurrentie is van belang, omdat organisaties hierdoor worden gestimuleerd om zich in te zetten voor meer en betere producten en diensten. Voor consumenten biedt concurrentie de nodige voordelen: concurrentie leidt in het algemeen tot meer keuze (vrijheid), een hogere kwaliteit en lagere prijzen.

In het eerste fase-besluit (dd 3 augustus 2007) concludeerde de NMa dat voor deze fusie nader onderzoek nodig was. In de daaropvolgende vergunningsfase heeft de NMa uitgebreid onderzoek gedaan. Bij dit onderzoek zijn ook de visies van diverse belanghebbenden in het zorgveld betrokken, zoals andere GGZ-instellingen, zorgkantoren, zorgverzekeraars en belangenverenigingen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderschrijft in haar zienswijze de conclusies van de NMa en concludeert dat de fusie geen negatieve gevolgen zal hebben voor de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van geestelijke gezondheidszorg in Amsterdam en Diemen.

Het fusiebesluit wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd op de website van de NMa (www.nmanet.nl)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen