UMCG tekent overeenkomst voor co-schappen in Tanzania

Array

tanzania.gifHet Universitair Medisch Centrum Groningen en de Stichting SINTAN Integrated Projects tekenen een samenwerkingsovereenkomst. Hierdoor kunnen Groningse studenten Geneeskunde (een deel van) hun co-schappen in Tanzania lopen. Doel van de samenwerking is om de gezondheidszorg in ziekenhuizen in Tanzania structureel te verbeteren.

SINTAN IP ontvangt van het UMCG een vast bedrag per co per week, conform de externe vergoeding van het keuze co-schap. Dit geld komt ten goede aan het ziekenhuis in Tanzania waar de student zijn co-schap loopt. Hieruit kan het ziekenhuis middelen en activiteiten bekostigen gericht op het verbeteren van het lerend vermogen van dat ziekenhuis. Gezien het belang dat de Tanzanianen hechten aan goede digitale informatie- en communicatiemogelijkheden wordt in de eerste plaats gewerkt aan het realiseren van internet, het verkrijgen van computers en het leren werken met digitale technologie. Op termijn is ook e-learning mogelijk, waarvoor het UMCG een inhoudelijke bijdrage kan leveren. Uiteindelijk kan de samenwerking leiden tot een betere beschikbaarheid van medische kennis  en wellicht uitwisselingsprogramma’s met Nederland.

SINTAN IP selecteert de Tanzaniaanse ziekenhuizen op basis van de aanwezigheid van universitair geschoolde artsen, ervaring met opleiding, een goed uitgerust laboratorium, een röntgenkamer, een operatiekamer en de aanwezigheid van tenminste 80 bedden. Studenten volgen voorafgaand aan hun co-schap in Nederland een culturalisatie- en taalprogramma en worden voorgelicht door tropenartsen. In Tanzania zijn per regio artsen beschikbaar om in voorkomende gevallen als intermediair op te treden.

Het streven is om permanent twee Groningse co-assistenten dan wel semi-artsen in verschillende districtziekenhuis aanwezig te hebben. Daarmee ontstaat er een duurzame relatie met het betreffende ziekenhuis. In 2007 hebben de eerste zestien Groningse studenten van het programma gebruik gemaakt. De belangstelling is duidelijk groeiend, want voor 2008 willen ruim 40 studenten een deel van hun co-schappen in Tanzania volgen. Tot nu toe doen acht Tanzaniaanse ziekenhuizen mee. 

De Stichting Support en Informatie Netwerk TAnzania Nederland (SINTAN) is in februari 2004 opgericht met als belangrijkste doel het stimuleren en faciliteren van bestaande en nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden van Nederlandse initiatiefgroepen en organisaties met organisaties en bevolkingsgroepen in en uit Tanzania. SINTAN IP draagt in samenwerking met lokale overheden en maatschappelijke instanties in Tanzania bij aan een duurzame ontwikkeling van Tanzania. Daarbij richt het vooral op districtsziekenhuizen in de meer afgelegen gebieden.

De Stichting Support en Informatie Netwerk TAnzania Nederland  Integrated Projects (SINTAN  IP) is in november 2007opgericht met als belangrijkste doel om in samenwerking met lokale overheden en maatschappelijke instanties in Tanzania bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling van Tanzania. Daarbij richt het vooral op districtsziekenhuizen in de meer afgelegen gebieden. SINTAN IP beschikt in Tanzania over een breed, goed functionerend netwerk met vele contacten met overheden, maatschappelijke organisaties en directies van ziekenhuizen. Op hun verzoek kan SINTAN IP  ze in contact brengen met organisaties gericht op bijscholing van verpleegkundig- en laboratoriumpersoneel en met kenniscentra op het gebied van onder meer de watervoorziening.

Recente artikelen