Angststoornissen eerder opgespoord en sneller behandeld

Array

Mensen met angststoornissen worden door hulpverleners eerder gediagnosticeerd. Hierdoor kunnen patiënten sneller met een behandeling starten en lopen ze minder lang met klachten rond. Dat is een van de winstpunten van het Doorbraakproject Angststoornissen. De voorlopige resultaten worden vandaag tijdens een congres in Den Haag gepresenteerd.

Per jaar lijdt naar schatting één op de acht mensen aan één van de zeven verschillende angststoornissen. Dat zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen in Nederland. Het kan dan gaan om mensen die last hebben van paniekaanvallen, ernstige fobieën, overmatig piekeren of dwangklachten. Angststoornissen komen vooral voor in de leeftijdsgroep 25-44 jaar. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. In 2003 bedroegen de kosten van zorg voor mensen met angststoornissen 275 miljoen euro.

Doorbraakproject
In het Doorbraakproject Angststoornissen hebben 12 teams uit zowel de eerste- als tweedelijns GGZ (in totaal zo’n honderd huisartsen en fysiotherapeuten) een jaar lang gewerkt aan betere zorg voor mensen met een angststoornis. De behandeling is gebaseerd op de ‘Landelijke Multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen’. Een van de instrumenten die is gebruikt is de Vier Dimensionale Klachten Lijst. Hiermee kunnen psychische klachten bij eerstelijns patiënten sneller herkend worden. Door de vragenlijst te laten invullen door mensen met angst- of spanningsverschijnselen, komt de huisarts makkelijker een eventuele onderliggende angststoornis op het spoor.  
Ander belangrijk winstpunt van het project, is dat door een verbeterde samenwerking er kortere lijnen zijn ontstaan in de eerste lijn. Ook is vaak de samenwerking met de GGZ instelling verbeterd, waardoor er een sneller toewijzing plaats kan vinden. Verder blijkt dat patiënten betere voorlichting over hun angststoornis en de verschillende behandelmogelijkheden krijgen.

Het is gelukt om circa 75% van de patiënten met een angststoornis zonder lange wachtlijsten een behandeling volgens de Richtlijn Angststoornissen te laten krijgen. Binnen het project is veel gebruik gemaakt van nieuwere, kortdurende, methoden om angststoornissen te behandelen, zoals bijvoorbeeld zelfhulp. Hierbij werkt de patiënt thuis met een cursusboek aan het verminderen van zijn klachten, daarbij gecoached door een hulpverlener.

Om de behandeling tijdig te kunnen bijstellen is het belangrijk dat hulpverleners het beloop van de klachten volgen aan de hand van scores op vragenlijsten; het zogenaamde  monitoren. Dit blijkt een lastig punt. Teams geven aan dat dit in de korte looptijd van het project moeilijk te organiseren is en dat het onvoldoende informatie oplevert voor de dagelijkse praktijk.

Verder onderzoek zal zich vooral op dit punt moeten richten. Zo wordt er inmiddels aan de mogelijkheden voor IT ondersteuning gewerkt.
Uit de literatuur weten we dat het vasthouden van verbeteringen na de projectperiode niet eenvoudig is. Recent is er een project gestart met als doelstelling behaalde resultaten van doorbraakprojecten vast te houden en te verspreiden.  

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen