Een zware overtreding tijdens sport moet strafrechtelijk hetzelfde worden bestraft als zware mishandeling buiten de sport

Array

Een zware overtreding tijdens sport moet strafrechtelijk hetzelfde worden bestraft als zware mishandeling buiten de sport. Dat heeft de Hoge Raad deze week besloten in de zaak tegen profvoetballer en oud-Spartaan Rachid Bouaouzan.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde Bouaouzan op 29 mei 2006 tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor zijn brute overtreding op ex-profvoetballer Niels Kokmeijer.

De rechters vonden zijn vergrijp te ernstig om die met een taakstraf af te doen. De voormalige Spartaan was het daar niet mee eens en vocht de uitspraak van het hof bij de Hoge Raad aan.

Niet opzettelijk

De advocaat van de voetballer, A. Franken, betoogde bij de hoogste rechter in Nederland dat Bouaouzan zijn tegenstander niet opzettelijk zwaar had verwond, zoals het gerechtshof had geoordeeld. De raadsman vond dat aan gedragingen in een sport- en spelsituatie minder strenge eisen gelden dan daarbuiten.

De Hoge Raad is het niet met die redenering eens. Het hof heeft geoordeeld dat de actie van de verdachte een overduidelijke overtreding van de regels is. Gezien de ware aard van het vergrijp kan niet anders worden geconcludeerd dat Bouaouzan het risico heeft aanvaard dat hij Kokmeijer met zijn actie zwaar lichamelijk letsel zou toebrengen, vindt de Hoge Raad. "Dan heeft hij dat letsel opzettelijk toegebracht."

Strafrechtelijk aansprakelijk
Overigens kan de omstandigheid dat een incident tijdens sport gebeurt wel van belang zijn op de vraag of iemand wel of niet strafrechtelijk aansprakelijk wordt gesteld, legt de raad in een toelichting uit.

"De deelnemers aan een sport, zoals voetbal, hebben tot op zekere hoogte gevaarlijke gedragingen waartoe het spel uitlokt. Als dat pijn of letsel tot gevolg heeft, zal dat in de regel geen strafbare mishandeling opleveren."

Bij zeer gevaarlijke gedragingen, is dat volgens de Hoge Raad anders. Dat geldt ook voor agressie die losstaat van de spelsituatie.

Kokmeijer
Oud-voetballer Niels Kokmeijer heeft woensdag verheugd kennisgenomen van de uitspraak van de Hoge Raad. De raad oordeelde dat een zware overtreding tijdens sport strafrechtelijk hetzelfde moet worden bestraft als zware mishandeling daarbuiten.

De voorwaardelijke gevangenisstraf voor oud-Spartaan Rachid Bouaouzan van een half jaar na zijn zware aanslag op Kokmeijer blijft staan.

Goede zaak
"Het is een goede zaak dat de hoogte van de straf blijft staan en dat het voetbalveld geen vrijbrief is om iemand iets aan te doen. Ik ben daar ontzettend blij mee", aldus Kokmeijer.

Door de overtreding op hem eind december 2004 moest Kokmeijer zijn voetballoopbaan beëindigen. "Er is nu in elk geval jurisprudentie. Ik hoop dat andere sporters hier wat aan hebben. Het is goed dat dit is bereikt. Het is ook belangrijk dat dit niet alleen voor voetbal geldt, maar voor alle sporten."

Kokmeijer is vooral blij dat de zaak nu helemaal is afgerond. "Het heeft veel te lang geduurd, maar ik kan het nu eindelijk afsluiten."

Bron: NU.nl, 23 april 2008

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen