SOS-arts wil huisartsenpost overbodig maken

Volgens SOS-arts is haar start van een grote verandering in de eerstelijn. Men streeft ernaar om voor Nederlanders 24 uur per dag een huisarts beschikbaar te hebben, die men kan bellen en die op huisbezoek komt. Hiermee, kan op termijn de huisartsenposten overbodig worden, zo stelt SOS-arts. Dit levert de Nederlandse gezondheidszorg een besparing van circa 110 miljoen euro op, zo heeft SOS-arts becijferd.

SOS-arts is gebaseerd op de succesvolle organisatie van SOS médecins in Frankrijk, waarbij dag en nacht een arts opgeroepen kan worden. ,,Als we de cijfers naar Nederland doortrekken kost het initiatief hier 70 miljoen euro per jaar. De huisartsenposten kosten 180 miljoen euro per jaar. Bovendien hoeven huisartsen dan geen zware avond- en weekenddiensten meer te draaien", rekent initiatiefnemer Arnold Verhoeven van SOS arts voor.

Volgens hem zorgt SOS-arts voor nog meer besparing in de zorg omdat mensen minder vaak een ambulance zullen bellen of een eerste hulppost in het ziekenhuis zullen bezoeken als hun eigen arts niet wil komen.Inmiddels is de werving van artsen officieel begonnen. Tot nu toe hadden zich al ruim vijftig artsen spontaan gemeld. Wanneer SOS-arts kan beginnen hangt af van het besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die onder meer de tarieven voor SOS-arts vaststelt. Daar hangt de financiering van het hele project van af.

Volgens Verhoeven hebben ook de officiële instanties laten weten SOS-arts een goed initiatief te vinden, zaak is het nu een passende regelgeving te vinden. Hij is inmiddels in gesprek met grote nationale en internationale bedrijven om ook voor hun Nederlandse werknemers 24-uurs huisartszorg te bieden. Daarmee zou de financiering van het gehele project rond zijn.

Bij SOS-arts kan elk moment van de dag en nacht via een centraal telefoonnummer een onafhankelijke arts worden opgeroepen. De SOS-artsen brengen enkel huisbezoeken en voeren geen eigen praktijk. Uit recent NIPO-onderzoek blijkt dat 90 procent van de Nederlanders positief tot zeer positief staat tegenover het initiatief. Van de veertigplussers vindt zelfs 86 procent de komst van SOS-arts noodzakelijk. Een ruime meerderheid van de bevolking is bereid daarvoor een eigen bijdrage te betalen, maar dat staat de Nederlandse regelgeving nog niet toe. Dat zou betekenen dat de patiënt de service volledig zelf moet betalen.SOS-arts is momenteel druk bezig de organisatie op poten te zetten. De landelijke meldcentrale komt waarschijnlijk in Nijmegen te zitten.

Voorlopig zal die 26 regio's aansturen. De telefonistes hebben een medische opleiding en kunnen via een zogeheten Triagesysteem de urgentie van een hulpverzoek van een patiënt bepalen. De telefonistes kunnen zien welke arts zich het dichtst bij de patiënt in de buurt bevindt en alle informatie via een mobiele computer naar de arts doorsturen. Ook als er geen medische noodzaak is, maar de patiënt een bezoek zeer op prijs stelt, zal de SOS-arts uitrukken. De noodzaak tot een huisbezoek ligt voor SOS-arts ook bij de patiënt en niet alleen maar bij de arts.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen