Bert Brunekreef ontvangt Heinekenprijs voor Milieuwetenschappen 2008

Milieu-epidemioloog prof.dr. Bert Brunekreef heeft de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2008 toegekend gekregen voor 'zijn milieu-epidemiologisch onderzoek naar onder meer luchtvervuiling en gezondheid'. Brunekreef is verbonden aan het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en behelst een bedrag van 150.000 Amerikaanse dollars.  

Al tijdens de oliecrisis, toen het isoleren van huizen gewoon werd, vroeg milieu-epidemioloog Bert Brunekreef zich af wat dat voor effecten op de gezondheid zou gaan hebben. Hij was het die aantoonde dat vochtige huizen met schimmel de kans op astma bij kinderen flink doet toenemen. Ook huismijtallergieën bleken sterk samen te hangen met de kwaliteit van de lucht binnenshuis. Brunekreef volgt nog steeds een groep mensen met zijn project PIAMA (Prevention and Incidence of Asthma and Mite Allergy) dat wereldwijde erkenning geniet. Maar ook als het om het buitenmilieu gaat, is Brunekreef bijzonder invloedrijk. Zijn naam is voorgoed verbonden aan de normen voor de hoeveelheid fijnstof die aanvaardbaar is voor de gezondheid.

Dankzij zijn onderzoek kwam de eerste ‘Air Quality Standard’ in de Verenigde Staten tot stand. De Europese richtlijnen voor fijnstof die in 2005 in de wet werden opgenomen, vloeien daar rechtstreeks uit voort. Brunekreef was ook de eerste die de effecten op sterfte en ziekte berekende onder kinderen die dichtbij drukke snelwegen wonen.

Over de prijswinnaar
Bert Brunekreef (Utrecht, 1953) studeerde Milieuhygiëne aan de universiteit van Wageningen. Hij specialiseerde zich in luchtvervuiling en milieu en gezondheid, en vertrok na zijn promotie voor een jaar naar de Harvard School of Public Health. Sinds 1993 is Brunekreef hoogleraar Milieu-epidemiologie in Wageningen, en vanaf 2000 in Utrecht. Aan de Universiteit Utrecht zette hij in 2005 het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) op, waarvan hij zelf nog steeds directeur is. Brunekreef adviseert nationaal en internationaal vaak over gezondheid en milieu. Hij zat onder meer in een adviescomité van de WHO voor gezondheid en luchtverontreiniging in Europa, zit in een comité van de Nederlandse Gezondheidsraad, en is lid van het stuurcomité van de International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC). Hij ijvert op alle mogelijke manieren voor maatregelen tegen luchtvervuiling. Brunekreef kreeg onder meer de Goldsmith Award van de International Society of Environmental Epidemiology toegekend, en de European Lung Foundation Award. Eerder dit jaar ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Leuven.   Meer informatie Achtergrondinformatie over de Heinekenprijzen: www.knaw.nl/heinekenprizes.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen