Witte bloedcellen zichtbaar op MRI

Array

Op 24 april promoveert Raoul Oude Engbrink aan de universiteit van Utrecht op zijn onderzoek naar het zichtbaar maken van witte bloedcellen op de MRI

Om de monocyten te visualiseren gebruikte Oude Engberink ijzeroxide deeltjes. Monocyten nemen deze deeltjes op, veroorzaken daadoor een verstoring in het magneetveld en worden zichtbaar op een MRI scan. Het onderzoek in een diermodel van multiple sclerose heeft aangetoond dat het mogelijk is om monocyten, die ijzeroxide deeltjes hebben opgenomen, te volgen met MRI op het moment dat ze een onstekingsgebied in de hersenen binnendringen.

De cellen van het afweersysteem, witte bloedcellen, en de stoffen die zij produceren zijn verantwoordelijk voor hersenweefselschade bij de ziekte multiple sclerose (MS). Witte bloedcellen dringen het hersenweefsel binnen en beschadigen het myeline (de isolerende laag om de zenuwen), waardoor de zenuwen signalen niet goed kunnen doorgeven. Op den duur kan ook de zenuw zelf beschadigd raken. Om MS te kunnen behandelen is het belangrijk om het ziekteproces te begrijpen, zodat hierop ingegrepen kan worden.

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen