Eindhovense Huisartsen en praktijkondersteuners thuiszorg toewijzen

Huisartsen en praktijkondersteuners gaan in Eindhoven thuiszorg toewijzen. Zorgaanbieders die vanaf 2009 huishoudelijke verzorging in de stad willen leveren, moeten alphahulpen in vaste dienst nemen. Het onderscheid tussen poetshulp en uitgebreidere verzorging verdwijnt.

Dit heeft de gemeente Eindhoven gisteren bekend gemaakt. Het nieuwe Eindhovense (thuiszorg)model is volgens wethouder Don (SP) uniek voor Nederland. Eindhoven hoopt hiermee de dienstverlening aan zorgbehoevenden te verbeteren en ontslagen in de thuiszorg te voorkomen. Bij wijze van proef gaan huisartsen en praktijkondersteuners vanaf half mei in een aantal wijken aan de slag met zorgtoewijzing. Als het goed werkt, wil de gemeente dit vanaf 1 januari 2009 uitbreiden. Dan stopt het Centrum Indicatiestelling Zorg in Eindhoven met de toewijzing van hulp bij het huishouden. Vanaf 2009 gaat de gemeente dit zelf doen, via het Wmo-loket. Daar moet ook alle andere zorg die onder de Wmo valt, worden aangevraagd.

Eindhoven wil de zorgtoewijzing makkelijker en sneller maken. Er zal worden bekeken op welke manieren dat kan. Zelfindicatie via internet wordt in ieder geval uitgeprobeerd. Eindhovenaren met een gebroken been bijvoorbeeld kunnen dan snel via internet thuiszorg aanvragen. Eindhoven gaat de thuiszorg per 1 januari opnieuw aanbesteden. Nieuw is dat de stad geen onderscheid meer maakt tussen eenvoudige poetshulp en uitgebreidere verzorging. Zorgaanbieders die in de stad aan de slag willen, moeten alphahulpen in dienst nemen en hen volgens de CAO betalen. Voor elk uur thuiszorg wordt een vast, vooraf bepaald, tarief betaald aan de zorgaanbieder. Dat doet Eindhoven nu ook al. De 19,82 euro die de gemeente nu per uur betaalt, wordt verhoogd. In juni wordt het nieuwe tarief bekend. Vorig jaar ontvingen vijfduizend Eindhovenaren hulp in de huishouding.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen