‘Eerst hartonderzoek en dan pas rilatine’

Array

De Amerikaanse Hartstichting wil dat ADHD-kinderen eerst een onderzoek ondergaan naar mogelijke hartproblemen met een electrocardiogram (EKG) vóór ze rilatine nemen. De Gentse professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer, expert terzake, vindt de aanbeveling geen ‘overdreven luxe, wél een verstandige maatregel’.

Rilatinefabrikant Novartis zet hartwaarschuwingen op de bijsluiter sinds in de VS van 1999 tot 2003 negentien gevallen van plots overlijden waren gemeld bij ADHD-kinderen die het medicijn namen.

“Dat volstaat niet”, vindt de Hartstichting, “het zou veel beter zijn een voorafgaand een EKG-onderzoek uit te voeren, samen met een doorlichting van de hele familiegeschiedenis in verband met hartaandoeningen”.

Dr. Victoria Vetter, kinderspecialist van de universiteit van Pennsylvania, voorzitter van het comité dat de oproep lanceerde: “Dat wil niet zeggen dat wij dergelijke kinderen een rilatinebehandeling willen ontzeggen, wij willen ze alleen zo veilig mogelijk maken”.

In ons land is het rilatinegebruik op vijf jaar tijd meer dan verdubbeld en stijgt nog altijd. De helft van die rilatine wordt niet door een psychiater of een neuroloog voorgeschreven.

Professor De Maeseneer: “Rilatine is een stimulerend middel dat soms voor erge medische problemen kan zorgen. Het middel is alleen aangewezen als een multidisciplinair team (zoals er bij de Centra voor Leerlingenbegeleiding bestaan, red.) na strenge criteria inderdaad de diagnose van ADHD stelt”

Bron: GVA 

Recente artikelen