EK-gangers: risico van mazelen

Array

Omdat er al een jaar lang een mazelenepidemie woedt, hebben de Zwitserse autoriteiten gisteren buitenlandse voetbalfans gewaarschuwd die naar het EK voetbal willen gaan.
Volgens Nederlandse specialisten hoeft het Oranjelegioen zich geen zorgen te maken.

Viroloog Ab Osterhaus, verbonden aan het Rotterdamse Erasmus MC, noemt de Zwitserse waarschuwing 'heel verstandig'. Toch kunnen Nederlandse sporters en supporters rustig afreizen volgens hem.,,Sinds de jaren zestig wordt er in Nederland ingeënt tegen mazelen. Het vaccin geeft een goede bescherming tegen de ziekte. Dat geldt ook voor de generatie van vóór de inentingen."
Vroeger kreeg iedereen mazelen, volgens de hoogleraar. ,,Als je de ziekte eenmaal hebt gehad, zoals vrijwel alle 40-plussers, ben je levenslang beschermd.''

Wie twijfelt, checkt volgens hem het best het vaccinatieboekje. ,,Mensen die niet zeker weten of ze de ziekte kregen tijdens hun jeugd, kunnen alsnog worden ingeënt. Maar de kans om in Zwitserland besmet de raken is uiterst klein. Tenzij je echt op zoek gaat naar kinderen met mazelen."

Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding, is dezelfde mening toegedaan. ,,Het vaccin dat Nederlanders op 1- en 9-jarige leeftijd krijgen toegediend, geeft goede bescherming. Daarom komen wij als centrum nu niet met een speciale inentingscampagne.''

De laatste grote mazelenepidemie in Nederland deed zich in 1999-2000 voor in de zogeheten Bible Belt (Zeeland-Betuwe-Veluwe). ,,Daar bleken alleen kinderen getroffen die om religieuze redenen niet waren ingeënt. Het mazelenvirus heeft daar een neus voor," aldus Coutinho.

Mensen met een verzwakt afweersysteem lopen wel een iets groter risico als zij niet gevaccineerd zijn.

Bron: Algemeen Dagblad

Recente artikelen