‘Kinderen trekken zich echt wel wat aan van regels’

Array

Ouders moeten een deal sluiten met hun puberkind over alcohol. Dat is dé manier om te voorkomen dat jongeren vroeg gaan zuipen, zegt het Trimbos-instituut.

Jongeren beginnen steeds vroeger met alcohol drinken. Hoe het tij te keren? Het kennisinstituut voor verslavingszorg Trimbos ziet ouders als de sleutel tot succes. Projectleider Ingrid Schulten legt uit.

Ouders moeten een deal sluiten met hun kind over alcoholgebruik.

‘Dat klinkt alsof er ruimte is om te onderhandelen. Maar dat is niet zo. Het doel is dat ouders het moment waarop jongeren beginnen te drinken zo lang mogelijk uitstellen. Jongeren zijn gemiddeld 12 jaar oud wanneer zij voor het eerst alcohol drinken. Gemiddeld. Dat betekent dat er ook kinderen zijn die op hun tiende al drinken. Anderhalf jaar na hun eerste slok worden jongeren voor het eerst dronken. Niet goed als je bedenkt dat hersenen pas zijn uitontwikkeld bij 24 jaar. Hoe eerder jongeren beginnen met alcohol, des te slechter is het voor hun ontwikkeling.’Moet de leeftijdsgrens omhoog?
‘Het is niet haalbaar om alcoholgebruik te verbieden tot 24 jaar. De grens verhogen van zestien naar achttien jaar, wat de gezondheidsraad adviseert, zou ik wel reëel vinden. Het drankgebruik onder jongeren kan beter worden beheerst wanneer zij het op minder plaatsen kunnen kopen.’

Dus als jongeren niet kunnen beschikken over alcohol, drinken ze ook niet?

In elk geval minder. En ouders moeten drankgebruik thuis niet toestaan. Ouders vinden het heel moeilijk om drinken te verbieden, bijvoorbeeld als zij zelf drinken. Maar ik vind dat het best kan. Jongeren mogen wel meer dingen niet, zoals brommerrijden voor hun zestiende. Veel ouders denken dat de invloed van leeftijdsgenoten groter is, maar kinderen trekken zich echt wel wat aan van regels.’

Dat klinkt als gewoon ouderwets opvoeden.

‘Ja, een beetje strenger zijn, regels stellen. En consequent zijn. Op gelijk niveau communiceren met je kinderen is lang hip geweest. Maar er is inmiddels een ombuiging merkbaar naar strenger opvoeden.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen