De Inspectie voor de Gezondheidszorg luidt de noodklok over computersystemen van apothekers.

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg luidt de noodklok over computersystemen van apothekers. IGZ waarschuwt apotheken voor ernstige medicatie- en receptfouten door onbetrouwbare patiëntgegevens De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt alle openbare en ziekenhuisapotheken voor schijnveiligheid van elektronische apotheekinformatie. Omdat apotheken werken met vervuilde bestanden met als gevolg onbetrouwbare software is de elektronische medicatie en receptbewaking onveilig. Dit vormt een aanzienlijk risico voor de patiënt. De IGZ doet momenteel onderzoek naar gekoppelde informatiesystemen. Alhoewel het onderzoek nog niet is afgerond noodzaakt de ernst van de situatie de IGZ nu al te waarschuwen.

Uit het lopende onderzoek blijkt dat het computersysteem geen medicatiebewakingsignalen afgeeft op het moment dat dit zou moeten. Zo’n bewakingsignaal is noodzakelijk om te voorkomen dat patiënten gevaar lopen doordat verschillende medicijnen die niet samen gaan door elkaar worden geslikt, te voorkomen dat er dubbel wordt uitgeleverd en elektronisch wordt gewaarschuwd voor allergiereacties of contra-indicaties. Ook computers die niet op een netwerk zijn aangesloten kunnen dit risico met zich mee dragen.

De IGZ ontdekte daarnaast dat patiëntbestanden in de dienstapotheek ontbreken terwijl deze wel aanwezig zijn in de elektronisch gekoppelde zogenaamde bronapotheek. De dienstapotheek beschikt daardoor niet over alle relevante patiëntinformatie om risico’s te signaleren.

Apothekers blijken niet goed op de hoogte te zijn van de risico’s van slecht beheer van patiëntenbestanden. Zo wordt onvoldoende gedaan om te voorkomen dat er dubbele patiëntbestanden ontstaan.

De IGZ wil dat iedere apotheek onmiddellijk een risicoanalyse uitvoert van met name de geautomatiseerde receptverwerking. Software moet worden getest, risico’s moeten worden weggenomen. Patiëntenbestanden moeten nauwkeurig worden beheerd. Dubbele patiëntgegevens moeten worden gecorrigeerd. Er moet een procedure worden opgesteld om in de toekomst meervoudige patiëntbestanden te voorkomen. Elke apotheek moet een registratie aanleggen van waargenomen ICT-fouten. De IGZ brengt alle apotheken schriftelijk op de hoogte.

Ga hier naar de circulaire apotheekinformatiesystemen

 

Fouten

Die blijken vaak niet te kloppen, met alle gevolgen van dien voor de patiënt. Omdat de systemen onbetrouwbaar zijn, kunnen patiënten verkeerde medicijnen krijgen. Hoeveel mensen er door verkeerde medicatie in het ziekenhuis terecht komen, is niet bekend.

Opletten

Volgens de Inspectie leunen apothekers te veel op hun systeem, waardoor zij zelf minder goed gaan opletten. De IGZ gaat apothekers een brief sturen met waarschuwingen en adviezen.

One thought on "De Inspectie voor de Gezondheidszorg luidt de noodklok over computersystemen van apothekers."

  1. De Inspectie voor de gezondheidszorg luidt de noodklok over computersystemen van apothekers | Kwaliteitszorg en test blog

    […] Medicafacts is de post De Inspectie voor de gezondheidszorg luidt de noodklok over computersystemen van apothekers […]

Comments are closed.

Recente artikelen