Schijnbescherming tegen gezondheidsschade langs snelwegen ook aangetoond door Gezondheidsraad

Array

Natuur en Milieu vraagt de regering daarom om een regeling die echte bescherming biedt voor kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen. Daarvoor is een echt bouwverbod nodig voor locaties die weliswaar onder de wettelijke norm blijven, maar niet schoon genoeg zijn om grote gezondheidsschade te voorkomen. 

In haar advies (van 24 april 2008) wijst de Gezondheidsraad er op dat niet alleen langs snelwegen, maar ook langs drukke stedelijke wegen mensen beschermd moeten worden. Ook constateert de raad dat de wettelijke norm voor fijn stof geen goede bescherming biedt. Deze analyse komt overeen met het eerdere advies van het RIVM n sluit aan bij de kritiek op het wetsvoorstel van onder andere Natuur en Milieu, de GGDs en het Astmafonds. Zo blijkt dat met het huidige voorstel zelfs in een drukke stad als Amsterdam vrijwel overal pal aan de snelweg scholen kunnen worden gebouwd. Immers, ruim 80 procent van de plekken op tien meter van de snelweg ligt nog onder de normen. Deze snelweglocaties vallen dus niet onder de regeling, terwijl bekend is dat de gezondheidsschade hier hoog is. Dit blijkt uit gegevens van de GGD Amsterdam.

Ten slotte slaat de gezondheidsraad alarm omdat de concentraties fijn stof langs wegen niet meer dalen. Aanvullende maatregelen om de verkeersemissies te verminderen zijn daarom nodig. Dat is ook goed mogelijk, de lucht langs wegen kan een stuk schoner en gezonder. Bijvoorbeeld met een effectief systeem van kilometerbeprijzing, en het weren van de meest vervuilende vrachtwagens, bestelbusjes en personenautos uit de steden. Natuur en milieu roept de regering daarom op om snel voor een echte bescherming van de gezondheid tegen hoge concentraties uitlaatgassen langs wegen te zorgen n met meer maatregelen te komen om uitstoot te verminderen.

Gezondheidsraad www.gr.nl

Het rivm rapport

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen