VNVA reactie op kabinetsbesluit extra geld opleidingen zorg

Array

VNVA pleit voor gelijke concurrentiepositie voor vrouwelijke artsen bij vraaggeoriënteerde zorg
De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen, VNVA, heeft minister Klink van VWS in een brief laten weten graag mee te werken aan een vraaggeoriënteerde zorg. De vereniging wijst er echter op dat het – zeker bij een overschot aan medisch specialisten – noodzakelijk is dat vrouwelijke artsen een concurrentiepositie kunnen innemen die gelijk is aan die van mannelijke artsen. Het kabinet heeft vorige week besloten extra geld beschikbaar te stellen voor medische opleidingen. Om een gelijke concurrentiepositie voor vrouwelijke medisch specialisten te realiseren en patiënten voldoende keuze voor het geslacht te bieden, wil de VNVA met de minister overleg over oplossingen.

Belangrijk volgens de VNVA is het besef dat de keuze voor de aanstelling van een arts in de eerste plaats gemaakt wordt door andere partijen dan de patiënt. Na de opleiding solliciteert de medisch specialist immers bij een maatschap en/of een ziekenhuis. Daarbij kan er ongelijkheid ontstaan in concurrentiepositie van mannen en vrouwen door de volgende knelpunten: uitstel/beperking van uitkering door arbeidsongeschiktheidsverzekering bij zwangerschapsverlof van zelfstandigen en onvoldoende vervanging van werkzaamheden tijdens zwangerschapsverlof. Verder speelt dat vrouwen een beperkt aandeel hebben in diverse specialismen (minder dan 15%). Een beeld dat ook geldt voor het gering aandeel vrouwelijke artsen in Raden van Bestuur van ziekenhuizen en andere besluitvormende functies (minder dan 5%).De ministerraad heeft 25 april 2008 op voorstel van minister Klink van VWS extra geld beschikbaar gesteld voor medische opleidingen, oplopend tot 42 miljoen euro in 2013. Hiermee wil het kabinet het aantal opleidingsplaatsen voor medisch specialisten verhogen. Het kabinet kiest voor een licht overschot van medisch specialisten. Dat is nodig nu de zorg verandert naar een meer vraaggeoriënteerde zorg, waarin de patiënt centraal staat en waarin partijen de mogelijkheden hebben om keuzes te maken. Daarom wordt de instroom in de opleidingen voor medisch specialisten verhoogd.

Kort profiel VNVA
De VNVA versterkt de positie van Nederlandse vrouwelijke artsen en de aandacht voor seksespecifieke geneeskunde. De VNVA neemt daartoe onder meer actief deel aan het publieke debat over zaken die van belang zijn voor de gezondheid van vrouwen en de rol van artsen hierin. Daarnaast ondersteunt zij vrouwelijke artsen via trainingen bij het functioneren binnen de dagelijkse medische praktijk. De leden van de VNVA, waaronder specialisten, huisartsen, sociaal-geneeskundigen, studenten en (basis)artsen werkzaam in de industrie of het onderzoek, ondersteunen en inspireren elkaar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen