Hond verminderd allergie bij kinderen

Array

tiesto.jpgEen hond in huis kan er aan bijdragen dat dat kinderen minder allergieën ontwikkelen. Zo laat Reuters weten, dit kwam aan het licht tijdens een Duits onderzoek.De resultaten zijn gebaseerd op een studie van zes jaar waaraan 9.000 kinderen meededen. Men denkt dat kinderen die opgroeien met kinderen minder hevige reacties van het immune systeem ontwikkelen en hierdoor dus minder vaak last hebben van allergieën zoals astma, eczeem en hooikoorts.

"Onze resultaten tonen duidelijk aan dat de aanwezigheid van een hond in het huis tijdens de kleutertijd  een beduidend lager niveau van sensibilisering van pollens en geïnhaleerde allergenen plaats heeft," zo laat  Joachim Heinrich van het Nationale Onderzoekscentrum voor Milieuhygiëne in München.

Het zelfde beschermende effect werd niet gezien in kinderen die frequent contact met honden hadden maar geen thuis hadden. De wetenschappers geloven dat jongeren door vroege blootstelling aan bacteriën op de vacht van het dier, een sterker immuunsysteem ontwikkelen. In eerdere studies werd al gesuggereerd dat de blootstelling aan huisdieren een beschermende werking zou hebben tegen allergieën, maar veel van die studies zijn gebaseerd op retrospectieve ondervraging van de betrokkenen over hun blootstelling aan de dieren. In de studie van Heinrich werden al gegevens vooraf verzameld. De deskundigen denken dat prospectieve studies betrouwbaardere resultaten geven.

De ouders beantwoordden gedetailleerde vragenlijsten over mogelijke allergische symptomen van hun kinderen, van geboorte to aan het zesde levens jaar, en een derde van de onderzoeksgroep onderging de bloedonderzoeken om te testen op antilichamen en aanwezige allergenen.

De bevindingen van de groep werden gepubliceerd in het European Respiratory Journal.

Recente artikelen