Kinderen spelen nog te vaak onbeschermd in de zon

Verstandig zonnen: niet alleen op het strand maar ook in de tuin belangrijk
Slechts 44% van de ouders blijkt hun kinderen bij het buitenspelen in de zon in te smeren met een antizonnebrandmiddel. Toch weet 62% dat kinderen door zonverbranding een groter risico op huidkanker ontwikkelen. Dit blijkt uit het recent verschenen onderzoek 'Ouders en Kinderen in de zon' dat is uitgevoerd onder 630 ouders en kinderen in opdracht van KWF Kankerbestrijding, in samenwerking met de Universiteit van Maastricht.
 
Er blijkt een groot verschil tussen de mate waarin ouders hun kinderen beschermen tegen teveel zon wanneer zij aan het strand zijn, of wanneer zij andere buitenactiviteiten uitvoeren, zoals wandelen, fietsen of buitenspelen. Aan het strand neemt 75% van de ouders beschermingsmaatregelen, zoals insmeren met een antizonnebrandcrème, in de schaduw blijven tussen 12.00 en 15.00 uur, of het aantrekken van beschermende kleding. Daarentegen worden kinderen wanneer zij op een zonnige dag buiten spelen, fietsen of wandelen veel minder goed beschermd. Terwijl ook op deze momenten huidverbranding kan optreden.
 
In 2006 werd bij 30.000 mensen in Nederland huidkanker geconstateerd. Het aantal mensen in Nederland met huidkanker neemt nog steeds toe. Waren er in 2000 ongeveer 21.000 nieuwe gevallen van huidkanker per jaar, in 2015 komt dat aantal uit op naar schatting 37.000; een toename van ongeveer 75%. Dit heeft te maken met de toegenomen populariteit van zonnebaden en zonvakanties in de afgelopen decennia. Vooral mensen met een lichte huid (39% van de Nederlanders) zijn gevoelig voor verbranding en lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Er overlijden jaarlijks ongeveer 600 mensen aan melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker.
 
De kinderhuid is nog in ontwikkeling en daarom extra gevoelig voor beschadiging door UV-straling. Verbranding van de huid op jonge leeftijd leidt tot een groter risico op huidkanker. Met name kinderen met een zeer lichte huid en kinderen met veel moedervlekken lopen een groter risico op huidkanker later in het leven.
 
KWF Kankerbestrijding start op 26 april haar jaarlijkse voorlichtingscampagne waarin ouders en jonge kinderen worden gewezen op de risico's van de zon. Met de campagne 'Te veel zon is niet gezond' wil KWF Kankerbestrijding ons er van bewust maken dat zonbescherming ter voorkoming van huidkanker altijd nodig is: zowel op het strand als thuis in de tuin en bij het buitenspelen.
 
Door middel van het stripfiguur Sjonnie Shadow leren kinderen op interactieve wijze hoe je je kunt beschermen in de zon. Kinderen komen Sjonnie Shadow tegen in lespaketten voor de basisschool en via de spotjes op Nickelodeon. Tijdens de zomermaanden gaat Sjonnie Shadow met zijn eigen theatervoorstelling over zon en spelen langs basisscholen. Voor de kinderen en hun ouders/ verzorgers is er de website http://www.sjonnieshadow.nl/ waarop zonnetips, schaduwspelletjes en een huidtypetest zijn te vinden. Op de website www.kwfkankerbestrijding.nl/zonnen staat uitgebreide informatie over verstandig zonnen.
 
Foto's:
Op zaterdag 26 april j.l. is de campagne 'Te veel zon is niet gezond' van start gegaan.
Tijdens de massale uittocht op Schiphol was Sjonnie Shadow met zijn vriendjes aanwezig. Zij zwaaiden 130.000 vakantiegangers uit. Sjonnie Shadow gaf aan de ouders zonnetips mee en aan de kinderen kleurplaten voor in het vliegtuig.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen