Therapie voor COPD beter te individualiseren

Array

Veel patiënten met COPD (chronisch obstructief longlijden) krijgen dure inhalatiemedicijnen (inhalatiecorticosteroïden of ‘pufjes’), terwijl deze ontstekingsremmers slechts bij een deel van de patiënten echt goed werken. Tot nu toe was niet te voorspellen bij wie. UMCG-promovendus Jeroen Liesker onderzocht hoe dat wel zou kunnen.

Liesker onderzocht meerdere aspecten van COPD, waaronder de voorspelbaarheid van acute periodes van benauwdheid en hoesten (exacerbaties). Uit zijn onderzoek blijkt dat de hoeveelheid eosinofiele granulocyten, een soort witte bloedcel, een goede voorspeller is, niet alleen van de waarschijnlijkheid van een toekomstige exacerbatie, maar ook van de mate waarin die succesvol behandeld zal kunnen worden met inhalatiecorticosteroïden.
Liesker toont in zijn onderzoek aan dat behandeling met de inhalatiecorticosteroïden niet alleen patiënten met ernstige luchtwegobstructie kan helpen, maar ook patiënten met een mildere vorm van COPD. Het staken van de medicatie bij deze patiënten leidt tot een verslechtering van de longfunctie en een toename van de luchtwegontsteking. Ook neemt de kans op een exacerbatie toe, vooral bij patiënten met ontstoken slijm. Dit is relatief makkelijk te meten en kan goed helpen om te bepalen welke patiënten baat hebben bij inhalatiemedicijnen.

Liesker vond verder dat de toegenomen luchtwegontsteking bij een exacerbatie goed te behandelen is met hoge doses inhalatiecorticosteroïden met luchtwegverwijders. De ontsteking vlamt dan minder hoog op. Volgens Liesker is het een makkelijke en simpele behandeling zonder veel bijwerkingen, veel gunstiger dan de huidige standaardbehandeling die veel bijwerkingen heeft.

Curriculum vitae
Jeroen Liesker (Arnhem, 1970) studeerde Geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotie-onderzoek bij het Groningen Research Instituut voor Astma en COPD van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij werkt sinds zijn promotieonderzoek als longarts in opleiding in het UMCG. De titel van zijn proefschrift is: ‘COPD: a multifaceted disease’

 
Datum: 7 mei 2008
Tijd: 16.15 uur
Locatie / media: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.
Dhr. J.J.W. Liesker, ‘COPD, a multifaceted disease’.

Promotor(es): prof. dr. H.A.M. Kerstjens, prof. dr. D. Postma, prof. dr. W. Timens.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen