Nieuw ‘wonderwapen’ tegen hartziektes en beroertes

Array

Britse artsen hebben voor de eerste keer een 'polypil' gemaakt die, bij dagelijks gebruik, bij 80 procent van de 55-plussers hartaanvallen en beroertes kan voorkomen, zo schrijft de Sunday Times. De uitvinders van deze multipil zeggen dat hiermee onder de hogere leeftijdsgroep in Engeland jaarlijks 100.000 sterfgevallen kunnen worden voorkomen.

De ontdekking heeft al groen licht gekregen van professor Roger Boyle, de 'hartziektentsaar van de Britse overheid, die het gebruik ervan aanbeveelt aan de Nationale Gezondheidsdienst (NHS). En de directeur van het Londense Wolfson Instituut voor Preventieve Gezonheid, professor Nicholas Wald, is "bijzonder blij dat we deze mijlpaal hebben bereikt. Nu moeten we zorgen dat de mensen er ook gebruik van gaan maken. We streven ernaar om de pil voor 1 pond (1,30 euro) per dag aan te bieden zodat iedereen boven de 55 er gebruik van kan maken"

De pil bestaat uit statines, die de cholesterol bestrijden, uit drie soorten bloedverlagende medicamenten en uit foliezuur om het homocysteïneniveau te verlagen, aangezien dit aminozuur een rol speelt bij hartaanvallen en beroertes. Klinisch onderzoek heeft al aangetoond dat deze ingrediënten op zichzelf een goede uitweking hebben tegen deze kwalen. Nu wordt uitgetest of ze ook alle vijf samen de verwachte positieve resultaten bieden, waarna dit wondermedicijn binnen twee jaar op de markt zou moeten zijn. (belga/jv)

Recente artikelen