Noodhulp Artsen zonder Grenzen in cycloongebied Myanmar (Birma)

Array

Cycloon Nargis heeft minstens 10.000 doden geëist en zware materiële schade veroorzaakt in Myanmar. Grote delen van de bevolking zijn verstoken van schoon drinkwater, voedsel en onderdak sinds de cycloon drie dagen geleden toesloeg.

Artsen zonder Grenzen heeft alle delen van de stad Yangon (Rangoon), de grootste stad van het land, verkend. Tot nu toe hebben onze teams geen grote aantallen gewonden aangetroffen. Omdat we vermoeden dat gebieden buiten de stad nog zwaarder zijn getroffen, gaan teams proberen deze te bereiken. Vandaag is een team naar de westkust vertrokken. Om hulp te verlenen is het krijgen van onbeperkte en onmiddellijke toegang tot getroffen bevolkingsgroepen noodzakelijk.

Onze teams in Yangon hebben het eerste noodhulpproject opgestart, waaronder het uitdelen van voedsel, plastic zeil en zorgen voor schoon drinkwater. Onze noodhulpactie start in Daala en Twante, twee stadsdelen met een totale bevolking van 300.000 mensen. Hier zagen onze medewerkers buurten waar zo'n 80% van de huizen zijn verwoest en dat het water tot 1 meter hoog reikt. Dit betekent dat besmettelijke ziekten als cholera zich razendsnel kunnen verspreiden.

In andere delen van Yangon runt Artsen zonder Grenzen vier klinieken. De teams richten zich op moeder-en-kindzorg en patiënten met hiv/aids en andere soa's. Onze medewerkers zijn erin geslaagd de klinieken open te houden. Op dit moment staan er meer dan 16.000 hiv/aidspatiënten onder behandeling. We zijn bezorgd dat de behandeling voor sommige patiënten nu onderbroken wordt doordat ze onze klinieken niet kunnen bereiken en/of hun medicijnen zijn kwijtgeraakt.

De mensen van wie de huizen met de grond gelijk zijn gemaakt hebben hun toevlucht gezocht in openbare gebouwen die nog overeind staan, zoals pagodes en scholen. Ook hier is drinkwater, voedsel en basisbenodigdheden om te overleven hoognodig. De prijzen van rijst en andere basislevensmiddelen zijn de afgelopen dagen verdubbeld. Dit baart zorgen, daar deze bevolking voor de cycloon al in zeer moeilijke omstandigheden moest overleven.

Artsen zonder Grenzen in Myanmar

Recente artikelen