Omstreden hernia-arts uit Alpha kliniek ontslagen

Array

De Nederlandse rugspecialist Dekkers is met onmiddellijke ingang ontslagen als arts en mededirecteur van de Alpha Klinik in München. Hij mag niet meer opereren. In de kliniek worden jaarlijks zo'n 500 Nederlanders geopereerd.Ex-patiënten beschuldigen Dekkers ervan dat hij mensen heeft geopereerd zonder medische indicatie en waarschijnlijk lichamelijk letsel heeft toegebracht.
Een onafhankelijke deskundige heeft volgens de kliniek bevestigd dat veel patiënten onnodig zijn geopereerd. Horst Dekkers hield geregeld in een hotel in Noordwijk spreekuur om patiënten te werven voor de kliniek in München.

Volgens een woordvoerder van de kliniek heeft een onafhankelijke deskundige bevestigd dat in een groot aantal gevallen patiënten zijn geopereerd wegens stenose zonder dat ze daaraan leden. Volgens de woordvoerder kwamen de klachten niet rechtstreeks bij de kliniek binnen, maar werden ze duidelijk uit negatieve artikelen van Duitse patiënten in de media. Dekkers zou zelf van de klachten hebben geweten.

Dekkers liet bij monde van zijn advocaat Arjen Paardekooper weten de beschuldigingen uitdrukkelijk te betwisten. Volgens de advocaat is er sprake van een ruzie tussen Dekkers en de twee andere aandeelhouders/mededirecteuren van de kliniek over een schuld van beide andere artsen aan de kliniek.

Volgens Paardekooper heeft een rechtbank in München juist dinsdag het faillissement van de Alpha Klinik uitgesproken en is er een curator aangesteld. Volgens de advocaat kunnen beide andere artsen Dekkers niet verbieden te opereren en blijft hij „gewoon opereren”. de aanklachtAlpha Klinik in München. Gevolgd door een interview aan Leugens.nl. Dekkers zegt dat jaloerse collega Thomas Hoogland, ook van de Alpha Klinik, achter de klacht zit. tegen de Duits-Nederlandse rugchirurg Horst Dekkers van de

Dekkers trad regelmatig op in het televisieprogramma van Harry Mens. In dit televisieprogramma worden mensen tegen betaling geinterviewd door Harry Mens. Dekker heeft lang ontkent dat hij nooit betaald voor zijn optredens in Business Class. Dekkers kwam terug op de eerdere bewering dat hij nooit had betaald voor een optredens in Business-Class van Harry Mens.

In januari van dit jaar vroegen zes ex-patiënten van de Nederlands-Duitse rugarts Horst Dekkers om een operatieverbod. Ze vermoedden dat de arts in de Duitse Alpha Klinik in München onnodige operaties op hen heeft uitgevoerd. In die zelfde maand waren er al diverse geruchten (zie ook hier, hier en hier). Hier heeft Horst Dekkers namelijk maandelijks spreekuur in een hotel in Noordwijs. De belangrijkste ingreep die in de Alpa Kliniek in München wordt gedaan is de vervanging van versleten tussenwervelschijven door een kunstschijf. In Nederland staat deze operatie nog in de fase "experimenteel".

In Nederland mag iemand pas het beroep arts uitoefenen, wanneer hij of zij in het BIG register is opgenomen. BIG is de afkortng voor "Beroepen Individuele Gezondheidszorg". Mensen met rugpijn hebben veel geld over voor allerlei discutabele therapievormen waar onvoldoende van bekend is of ze werken. Vergewis u er dus van of uw adviseur wel echt arts is en of uw ingreep echt wel nodig is! De Journal of the American Medical Association heeft een lijst gemaakt van onnodige chirurgische ingrepen die jaarlijk het leven kost van 12.000 Amerikanen. Lees de waarschuwing voor operaties aan de onderrug.

Inmiddels zijn zes afzonderlijke civiele procedures opgestart bij de rechtbank in München. De Nederlandse oud-patiënten eisen ook enkele tonnen schadevergoeding.

Volgens hun advocaat, Wolfgang Putz, zijn nog ‘mogelijk tientallen’ zaken tegen Dekkers in voorbereiding. Dekkers ontkent de aantijgingen en meent dat hij slachtoffer is van een ‘lastercampagne’. De rugspecialist opereert jaarlijks honderden Nederlandse patiënten in Duitsland.

Vorig jaar stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek in naar de rugspecialist. Over de individuele klachten van patiënten velde de inspectie geen oordeel omdat Dekkers buiten Nederland opereert. Wel moest hij zich in Nederland laten registreren als arts om hier spreekuur te mogen houden. Ook kreeg hij de aanbeveling de nazorg te verbeteren.

De teleurgestelde ex-patiënten proberen nu via de rechter alsnog hun gelijk te halen in zes aparte civiele procedures. Volgens hun advocaat tekenen zich in de door Dekkers gemaakte fouten steeds dezelfde patronen af. ‘Hij stelt verkeerde diagnoses en opereert wanneer dat niet nodig of zelfs schadelijk is’, aldus Putz.

Putz’ kantoor behartigt al dertig jaar de belangen van slachtoffers van medische fouten. ‘Slechts een keer eerder ben ik een specialist tegengekomen tegen wie bij benadering zoveel klachten zijn ingediend als dokter Dekkers. Hij staat wat dat betreft op eenzame hoogte’, aldus Putz.

Dekkers meent de dupe te zijn van een ‘planmatige smaad- en lastercampagne’ die is geïnitieerd door een andere Nederlandse rugarts van de Alpha Klinik. De twee specialisten hadden ooit samen een maatschap maar zijn nu elkaars concurrent.

De advocaat benadrukt dat de processen niet tegen de Alpha Klinik gevoerd worden, maar alleen tegen Horst Dekkers. In de Alpha Klinik werken in totaal drie Nederlandse artsen.

De werkwijze van Horst Dekkers is in Nederland al eerder bekritiseerd door de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR). Zij krijgen regelmatig klachten van patiënten bij wie Horst Dekkers een vernauwing van het zenuwkanaal in de wervelkolom (stenose) heeft geconstateerd, terwijl hun specialist daar op de MRI-scans geen stenose ziet. Dekkers onderstreept dat de vereniging van rugpatiënten nooit onderzoek naar hem gedaan heeft en zich louter baseert op klachten van patiënten.

Putz weet nog niet wanneer de eerste zaak behandeld wordt door de rechtbank in München. Er is veel tijd gemoeid met het verzamelen van de relevante medische dossiers. Alle klagers worden in Duitsland door onafhankelijke experts onderzocht. Een stenoseoperatie in de Alpha Klinik kost ongeveer 20.000 euro.

UPDATE: laatste gerucht is dat Horst Dekker per direct hier zijn werk voort zet 

Recente artikelen