Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) wint LEVV Innovatieprijs met film

Array

De LEVV Innovatieprijs wordt, woensdag 7 mei, uitgereikt aan Marja Schavemaker, verpleegkundige op de kinderafdeling van het SLAZ. Zij heeft de prijs van 10.000 euro gewonnen voor een voorlichtingsfilm gemaakt voor jonge patiënten en hun ouders. De jury vindt dat ze hiermee een eigentijds en origineel antwoord heeft gevonden op een dagelijks terugkerend probleem. Ook bewondert de jury het grote enthousiasme, de overtuigingskracht en de daadkracht waarmee ze te werk is gegaan en waardoor het project in korte tijd gerealiseerd is.

Marja Schavemaker liep er in haar werk tegen aan dat ze steeds meer tijd kwijt was aan basisvoorlichting over praktische zaken rond het verblijf in het ziekenhuis. Tijd die zij en haar collega's beter kunnen besteden aan inhoudelijke zaken rond de patiëntenzorg. Tegelijkertijd merkte ze dat het rendement van deze praktische voorlichting vaak laag is. Informatie blijft slecht of gedeeltelijk hangen omdat een opname meestal een stressvolle situatie is. Ook speelt het taalprobleem een rol. Zo'n 80 % van de opgenomen kinderen is van Turkse of Marokkaanse oorsprong en de ouders zijn het Nederlands vaak niet goed machtig.

De film en het effect

Daarom is op de kinderafdeling van het SLAZ een korte voorlichtingsfilm gemaakt waarin alle basiszaken rond een opname worden uitgelegd. Aan de orde komen zaken als waar de ouders kunnen eten, wanneer de dokter langs komt of hoe de TV werkt. De film is gemaakt in vier talen, Nederlands, Berber, Arabisch en Turks, en wordt continu gedraaid op een tv-kanaal op de afdeling.
Het resultaat is dat de ouders veel rustiger zijn en begrijpen wat er aan de hand is en wat er met hun kind gaat gebeuren. Ze stellen minder vragen over de basale dingen en de vragen die ze wel stellen zijn meer inhoudelijk. Voor de verpleging is er zo meer tijd voor de zorginhoud en soms zelfs voor een praatje aan het bed.
De film is inmiddels zo'n succes dat ook andere afdelingen het in gebruik gaan nemen.

Achtergrond Innovatieprijs
De LEVV Innovatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor een vernieuwend idee van verpleegkundigen of verzorgenden. De prijs is opgedragen aan Jan Bastiaanse, de eerste directeur van het LEVV, die een voorvechter was van zorgvernieuwing.
De jury kiest uit inzendingen afkomstig uit diverse soorten instellingen. Constante factor is de grote betrokkenheid die uit de bedachte innovaties spreekt. Daarnaast valt het de jury op dat de kwaliteit van de inzendingen in de loop der jaren steeds meer toeneemt.

Recente artikelen