IGZ: Geen fatale bijwerkingen vervuilde heparine Heerlens ziekenhuis

Array

Het is zeer onwaarschijnlijk dat er in het Atrium ziekenhuis in Heerlen patiënten zijn overleden door toediening van verontreinigde heparine. Tot die conclusie komt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na onderzoek. Bij één patiënt is aangetoond dat er een reactie is geweest op het verontreinigde middel. De patiënte is overleden, maar dat kwam niet door toediening van verontreinigde heparine. De inspectie sluit niet uit dat ook andere patiënten op de intensive care bijwerkingen kregen, maar als dat het geval is geweest dan waren die bijwerkingen zeer mild.

In de Verenigde Staten van Amerika overleden na toediening van verontreinigde heparine 81 patiënten, zo meldde de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) vorige maand. Ook in Duitsland werd met verontreinigde heparine gewerkt, maar daar overleed geen enkele patiënt. Dat de bijwerkingen in Nederland veel minder ernstig zijn dan in de VS is te verklaren doordat het Atrium ziekenhuis zelden werkte met doseringen hoger dan 5000 'eenheden'. Daarnaast was de grondstof in de VS afkomstig van heparine die op een ander moment geproduceerd is.

Op het moment van het inspectieonderzoek was niet duidelijk of de bijwerkingen erger zijn naarmate de dosis hoger is. Het onderzoek van de inspectie richtte zich daarom ook op alle patiënten die in de periode 31 januari tot 12 april 2008 stierven. De inspectie en het Atrium ziekenhuis deden, na een risicoselectie, uiteindelijk bij 16 patiënten uitgebreid dossieronderzoek. Familie van drie patiënten meldden bij de inspectie een mogelijk verband tussen overlijden van de patiënt en het gebruik van heparine. In vier gevallen hield de inspectie rekening met fatale gevolgen; dit betrof twee meldingen en twee gevallen die het dossieronderzoek opleverde. In het onderzoek is echter geen verband gevonden tussen verontreinigde heparine en overlijden. Daarom acht de inspectie het in geen van deze gevallen waarschijnlijk dat de sterfgevallen het gevolg zijn van toediening van verontreinigde heparine.

Recente artikelen