Informatiemarkt: ‘Herken en voorkom een beroerte’

Array

Op 13 mei is er in de centrale hal van het UMC St Radboud een informatiemarkt rondom beroerte. Aanleiding is de Europese 'Dag van de beroerte'. Gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen geven, samen met studenten van het UMC St Radboud, antwoord op diverse vragen. Zoals: wat is een beroerte? Hoe kun je een beroerte herkennen? Is een beroerte te voorkomen?
U bent van harte welkom.

Activiteiten
Ter plekke kunt u uw cholesterol, bloeddruk of suiker laten meten. Dit zijn de belangrijkste indicatoren voor het krijgen van een beroerte. Daarnaast kunt u diverse lezingen bijwonen:

  • 10.00 en 13.00 uur: prof. dr. Jacques Lenders legt uit dat een hoge bloeddruk een belangrijke factor is voor het krijgen van een beroerte.
    11.00 en 14.00 uur: dr. Frank Erik de Leeuw vertelt over Time is Brain: snel handelen bij klachten om schade aan hersenen te voorkomen.
    >Wanneer en waar?
    13 mei, 10.00 – 16.00 uur
    UMC St Radboud, ingang Centraal, Geert Grooteplein 10.

    Wat is een beroerte?
    Een beroerte heet in medische termen Cerebro Vasculair Accident (CVA). Bij een CVA wordt de bloedtoevoer naar de hersenen plotseling onderbroken. Dat kan grote gevolgen hebben voor het functioneren van de hersenen. De effecten daarvan weer kunnen lichamelijk, psychisch of sociaal zijn. Naast eenzijdig krachtverlies of verlamming van arm en/of been kunnen onder andere optreden: taal/spraakstoornissen, uitval van het gezichtsveld aan één kant en stoornissen in denken, emoties en gedrag.

    Waarom een ‘dag van de beroerte’?

    Jaarlijks worden in ons land 41.000 personen door een beroerte getroffen. Om de schade aan het hersenweefsel bij een beroerte te beperken moet de afsluiting van de bloedtoevoer snel worden opgeheven. Belangrijk is dus dat patiënten en hun naasten een beroerte (snel) herkennen. Bij tijdig ingrijpen zijn de gevolgen van een beroerte aanzienlijk te beperken. Bovendien kan, door gezond te leven, het risico op een beroerte worden verlaagd.

    Meer informatie

    www.cva-samenverder.nl
    www.hartstichting.nl

Bron: UMCN Radboud 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen