Tussenrapportage IGZ brengt verbeteringen en verbeterpunten in kaart

Array

De Beroepsvereniging van verpleeghuisartsen en sociaal geriaters (NVVA) is verheugd over de kwaliteitsslag die in de verpleeghuiszorg is gemaakt en pleit voor financiële steun om het kwaliteitsbeleid structureel vorm te kunnen geven. In het vandaag door de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) gepubliceerde rapport “Verpleeghuiszorg op de goede weg” wordt geconstateerd dat steeds vaker verantwoorde zorg wordt geleverd. De meeste instellingen zijn ver gevorderd met hun plan van aanpak en de verbeteringen zijn bovendien aanzienlijk. Verantwoorde zorg wordt echter nog niet altijd gehaald. De NVVA sluit zich dan ook aan bij de aanbeveling van de inspectie om prioriteit te geven aan zorgvuldige implementatie van richtlijnen en (bij)scholing van zorgverleners. De sector kampt echter al jaren met bezuinigingen en personeelstekorten en zal de kwaliteitsslag daarom pas structureel vorm kunnen geven wanneer hiervoor middelen beschikbaar worden gesteld. De eerder door de Nederlandse ZorgAutoriteit (NZA) geconstateerde zorgkloof moet dringend en transparant gedicht worden.

 

Hoewel volgens het rapport van de inspectie een structurele kwaliteitsimpuls is gegeven aan de sector, is verantwoorde zorg nog niet overal gerealiseerd. De sector kan de bevindingen uit het rapport dan ook aangrijpen als handvatten welke thema´s de komende jaren extra aandacht nodig hebben. Daarnaast verlopen verbeterprocessen gestaag en kunnen we verwachten dat de nu geconstateerde trend in kwaliteitsverbetering zich de komende jaren voort zal zetten. We dienen ons echter te realiseren dat de investering in kwaliteit onvermijdelijk lijdt onder het spanningsveld van personeelskrapte en structurele bezuinigingen waar de sector reeds jaren mee kampt. We kunnen de normen voor verantwoorde zorg pas realiseren als dit spanningsveld met behulp van structurele financiële middelen opgeheven wordt. De zorgkloof moet werkelijk worden gedicht en extra middelen dragen hier niet aan bij als ze door efficiencykortingen teniet worden gedaan 

De NVVA onderschrijft de bevinding van de inspectie dat zorgvuldige implementatie van richtlijnen van essentieel belang is. IGZ: "De inspectie vindt het van groot belang dat er binnen de instellingen ruim aandacht is voor implementatie van richtlijnen en regelmatige (bij)scholing van medewerkers, zodat de zorgverlening plaatsvindt op basis van de richtlijnen" (blz. 16). ‘Het  implementatieproces is als een keten waarin iedere schakel krachtig genoeg moet zijn: als er een schakel ontbreekt in het proces, strandt daar de implementatie.’ De NVVA spant zich daarom in om haar leden zo goed mogelijk bij te scholen over de noodzaak en de werking van implementatie. Zo wordt 15 mei aanstaande een nascholingsdag georganiseerd om verpleeghuisartsen en sociaal geriaters te ondersteunen bij het implementeren van richtlijnen en andere kwaliteitsinstrumenten (zie www.verpleeghuisartsen.nl). De NVVA zal zich voor een structurele verbetering van de kwaliteit van zorg blijven inzetten door richtlijnontwikkeling, implementatie en borging.

Bron: NVVA 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen