Verpleeghuiszorg langzaam op de goede weg

Steeds meer instellingen voor verpleeghuiszorg werken volgens de normen voor verantwoorde zorg. Toch vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat de verbeteringen te langzaam gaan. Dat blijkt uit het rapport ‘Verpleeghuiszorg op de goede weg’. 

ImageUtils.showImage(“/portal/resources/attachments/im/true/preview/true/id/114343/verpleeghuiszorg.jpg”, “IMAGE/PJPEG”, 146, 146);
Het rapport is een vervolg op het onderzoek dat de inspectie in 2005 en 2006 deed bij alle 640 instellingen voor verpleeghuiszorg. Toen signaleerde de inspectie een lichte verbetering in de kwaliteit van verpleeghuiszorg en concludeerde dat een kwaliteitsslag gaande was. Uit dit vervolgrapport blijkt dat de 149 achterblijvers van toen nu ook de goede kant op gaan.
   
Structurele verbetering
De inspectie ziet een structurele verbetering, maar vindt wel dat dit op onderdelen te langzaam gaat. Zo moeten de instellingen bijvoorbeeld beter luisteren naar de zorgvraag van de cliënt. De hulp bij het eten en drinken en het toezicht op dementerende ouderen is verbeterd, maar nog niet bij alle instellingen gegarandeerd. Ook het systematisch bewaken van een verantwoord zorgniveau vordert gestaag, maar te langzaam.
   
Achterblijvers
Het inspectierapport ‘Verpleeghuiszorg op de goede weg’ geeft geen compleet beeld van alle instellingen voor verpleeghuiszorg, maar richt zich alleen op de 149 instellingen die in het vorige inspectieonderzoek het slechtst scoorden.
   
Totaal
Medio 2008 worden de resultaten van de prestatiemetingen (cliëntenwaardering en zorginhoudelijke indicatoren) van alle instellingen voor verpleeghuiszorg openbaar via het Jaardocument Zorg. Op basis van de resultaten van deze metingen en de eerdere inspectiebevindingen bepaalt de inspectie welke instellingen zij het meest risicovol vindt. Deze instellingen krijgen komend jaar opnieuw inspectiebezoek.
 
Link: rapport ‘Verpleeghuiszorg op de goede weg
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen