Fysiotherapie helpt patiënten met een beroerte

Array

Langere, taakgerichte, functionele oefentherapie is effectief voor het verbeteren van activiteiten van het dagelijks leven bij patiënten met een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA). Dat concludeert Roland van Peppen in zijn proefschrift. Verder laat hij zien dat specifiek trainen van balans door middel van visuele feedbacktraining wel tot een verbetering van functies leidt (verminderde ‘postural sway’), maar zich niet laat vertalen naar verbeterde loopvaardigheid. 

Gebaseerd op deze review-activiteiten is de Fysiotherapie Richtlijn Beroerte tot stand gekomen, de Clinical Practice Guideline for Physiotherapy management of patients with Stroke, waarin 72 aanbevelingen voor de praktijk worden beschreven. Het meetinstrumentendeel van deze richtlijn is geïmplementeerd bij een groep fysiotherapeuten in de CVA-zorg. Uit een survey wordt duidelijk dat het gebruik van meetinstrumenten door deze fysiotherapeuten nog onvoldoende is. In een pilotstudy wordt het nieuw ontwikkelende Physiotherapy Educational Programme Clinimetrics in Stroke (PEPCiS) aan fysiotherapeuten aangeboden, dat resulteert in een toename van het gebruik meetinstrumenten.

30-05-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Roland Van Peppen, Geneeskunde

Proefschrift: Towards evidence-based physiotherapy for patients with stroke Promotor 1: Prof.dr. E Lindeman Copromotor 1: Dr. G. Kwakkel Copromotor 2: Dr. N.L.U. van Meeteren Copromotor 3: Dr. M.J. Schuurmans

Recente artikelen