IGZ verbiedt slokdarmoperaties

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft 14 ziekenhuizen verboden om nog langer slokdarmoperaties uit te voeren.De ziekenhuizen hebben te weinig ervaring om deze complexe ingreep goed uit te voeren, meldt de IGZ.

De betrokken elf ziekenhuizen zijn in principe zelf gestopt. Het betreft de ziekenhuizen in Arnhem, Deventer, Den Haag (HagaZiekenhuizen), Sittard, Doetinchem, Alkmaar, Amsterdam (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis), Heerenveen. Hilversum, Drachten en Harderwijk.

De ziekenhuizen in Sneek, Haarlem en Ede mogen doorgaan met de slokdarmoperaties. Dat blijkt uit een rapportage van de Inspectie van de Gezondheidszorg. De Consumentenbond maakte gisteren bekend dat twaalf ziekenhuizen onvoldoende ervaring hebben om deze risicovolle operaties veilig te kunnen verrichten. Maar volgens de rapportage van de Inspectie van de Gezondheidszorg zullen elf ziekenhuizen die minder dan tien operaties per jaar uitvoeren, daarmee stoppen.

Drie andere ziekenhuizen – het Antonius Ziekenhuis in Sneek, het Kennemer Gasthuis in Haarlem en het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede – voeren jaarlijks ook minder dan tien operaties uit maar mogen wél doorgaan, zo meldt de inspectie. 

De operatie wordt nu in Nederland jaarlijks ongeveer 600 keer uitgevoerd bij mensen met slokdarmkanker. IGZ eist dat ziekenhuizen de operatie minstens tien keer per jaar doen. Zijn het er minder, dan hebben de artsen te weinig ervaring en is de operatie in dat ziekenhuis niet verantwoord.

IGZ adviseert mensen die een slokdarmoperatie moeten ondergaan om zich goed te informeren. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op overleven in een ziekenhuis met veel ervaring op dit gebied 2,5 keer hoger ligt dan in een ziekenhuis waar de artsen minder ervaring hebben met slokdarmoperaties. 

Het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo is een van de ziekenhuizen in Nederland die onder vuur ligt, omdat het de norm voor het uitvoeren van risicovolle slokdarmoperaties niet haalt. Uit onderzoek van de Consumentenbond, dat vrijdag wordt gepubliceerd in de Gezondgids, blijkt dat deze operatie er zo weinig wordt uitgevoerd, dat de kans op complicaties bij de patiënt groeit.

Sinds 2003 gelden minimumnormen voor twee ingewikkelde operaties met een grote kans op complicaties. Een ervan is de operatie aan de slokdarm, waarbij als gevolg van slokdarmkanker (een deel van) de slokdarm en de maag worden weggehaald. Elk ziekenhuis moet minimaal tien operaties per jaar uitvoeren. In Almelo werd deze operatie in 2007 slechts zes keer uitgevoerd, het jaar ervoor werd de norm ook niet gehaald.

H. Kloppen, waarnemend lid van de Raad van Bestuur van de Ziekenhuisgroep Twente, noemt de kritiek van de Consumentenbond wrang. "In 2005 hebben wij de norm bijvoorbeeld wèl gehaald. En je weet natuurlijk nooit van tevoren hoeveel mensen ziekte krijgen." Kloppen geeft bovendien aan dat de chirurg van het Twenteborg, die deze operaties uitvoert, bijzonder ervaren is. "Hij heeft deze ingreep landelijk gezien het vaakst uitgevoerd." Het gaat er niet om hoe vaak een operatie in een ziekenhuis wordt gedaan, vindt Kloppen, maar om de ervaring van de chirurg. 

Recente artikelen