Mantelzorgcompliment minder betaald dan verwacht

Array

 

Staatssecretaris Bussemaker van VWS laat uitzoeken hoe het komt dat veel minder mantelzorgers dan geraamd vorig jaar het zogenoemde mantelzorgcompliment, een bedrag van € 250 hebben ontvangen.

In de Nota naar aanleiding van het verslag over de voorgestelde wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de Wet werk en bijstand (WWB) licht staatssecretaris Bussemaker van VWS een aantal kwesties toe inzake het mantelzorgcompliment.

De kern van de wetswijziging is het verstrekken van een zogenoemd mantelzorgcompliment, een bedrag van € 250, aan mantelzorgers die voldoen aan bepaalde criteria. De criteria worden bij ministeriële regeling vastgesteld en eventueel aangepast aan nieuwe situaties.

De oorspronkelijke raming van het aantal mantelzorgers dat structureel in aanmerking zou komen voor een mantelzorgcompliment was gesteld op 200.000. Over het jaar 2007 hebben echter circa 40.000 mantelzorgers een uitkering van € 250 ontvangen. De evaluatie van de regeling, die overigens werd verwacht in april, zal moeten uitwijzen wat de oorzaak is van dit ondergebruik, zo schrijft de staatssecretaris.

De wijziging van de WMO is noodzakelijk om het mogelijk te maken dat het Rijk – in tegenstelling tot de gemeente die normaliter uitvoering geeft aan de WMO – het mantelzorgcompliment verstrekt aan individuele mantelzorgers. Tevens wenst de staatssecretaris uniformiteit in de uitvoering en beperking van de uitvoeringskosten. Zij ziet dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de aangewezen instantie is voor de uitvoering van de regeling.

Het budget dat gemoeid is met de verstrekking van het mantelzorgcompliment is gesteld op € 65 miljoen. Voor de uitvoeringskosten is een maximum gesteld van € 5 miljoen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de uitvoeringskosten over het jaar 2007 lager dan dit maximum, zo vermoedt Bussemaker. Dit zou mogelijk mede komen door de uitvoering door de SVB. Uit de evaluatie zal moeten blijken of dit zo is.

De regering gaat uit van 1,5 miljoen mantelzorgers. Overigens gaat het Sociaal en Cultureel Planbureau uit van drie miljoen mantelzorgers.

De staatssecretaris belooft voor juni met een prognose te komen over de uitputting van het beschikbare budget en houdt daarbij de mogelijkheid open voor alternatieven voor de huidige regeling. Op grond van de evaluatie kunnen maatregelen worden genomen om het gebruik van de regeling te vergroten.

Recente artikelen