Oncologen: resultaten eierstokkanker onder de maat

Array

Nederlandse patiënten met ovariumcarcinoom of eierstokkanker overleven minder vaak dan patiënten in West-Europa en de Verenigde Staten.
De behandeling van eierstokkanker is in Nederland onder de maat. In vergelijking met landen als Noorwegen, Finland, Zweden en de Verenigde Staten overlijden in ons land procentueel veel meer vrouwen aan deze ziekte. Zelfs gespecialiseerde centra scoren slecht. Dat stellen vier gynaecologen en oncologen van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht in het tijdschrift Medisch Contact.

Jaarlijks wordt het bij ongeveer 1100 vrouwen gediagnosticeerd, minder dan veertig procent van de patiënten wordt behandeld door gynaecologen gespecialiseerd in oncologie. Floor Vernooij vermoedde dat deze situatie geen optimale zorg garandeert. Zij onderzocht het effect van type behandelaar en ziekenhuis bij 8621 ovariumcarcinoom-patiënten.

Patiënten met een vroeg stadium van de ziekte blijken langer te overleven na behandeld te zijn in semi-gespecialiseerde en gespecialiseerde ziekenhuizen. Gespecialiseerde gynaecologen, die jaarlijks meer dan twaalf ovariumcarcinoom-operaties verrichtten, halen de beste resultaten.


Volgens recent onderzoek zijn met name vrouwen die in een gewoon ziekenhuis worden behandeld, slecht af. Zowel het vaststellen van het stadium waarin de kanker zich bevindt, als de operatie waarbij de tumor wordt verwijderd, worden slecht uitgevoerd. Volgens de onderzoekers is dat onnodig.

De beste kans op genezing hebben patiënten die zich in Nederland in een groot, gespecialiseerd ziekenhuis laten behandelen, blijkt uit het onderzoek. De overlevingskans van vrouwen die in vroeg stadium naar de dokter gaan en zich in een (semi) gespecialiseerd ziekenhuis laten behandelen, is 58 tot 70 procent hoger dan van patiënten die in een gewoon ziekenhuis terechtkomen. Gynaecologen die meer dan twaalf operaties per jaar uitvoeren, bereikten aanzienlijk vaker een optimaal resultaat dan gynaecologen die de ingreep weinig verrichten.
De artsen schrijven de slechte resultaten in Nederland toe aan het gebrek aan specialisatie.

Recente artikelen