Autisten kunnen wel emoties verwerken

Array

Het gedrag van autisten is waarschijnlijk grotendeels te verklaren via afwijkingen in de verwerking van visuele informatie. Mensen met autisme begrijpen emotionele signalen, maar subtiele hersenafwijkingen verhinderen de juiste verwerking ervan. Dat stellen onderzoekers van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het UMC Utrecht. Binnenkort promoveren aan de Universiteit Utrecht twee onderzoekers op deze bevindingen.   Promovendi Myriam Vandenbroucke en Maurice Magnee onderzochten dertig hoogopgeleide jongeren met autisme tussen de 16 en de 28 jaar. Via EEG- en fMRI-metingen analyseerde Vandenbroucke hoe goed de verschillende onderdelen van de visuele schors, die informatie uit de ogen verwerkt, samenwerken. Dat gaat heel goed, alleen op microniveau blijken horizontale verbindingen tussen groepen zenuwcellen niet goed te functioneren.Magnee ontdekte dat autisten onder de juiste omstandigheden prima emotionele informatie uit gezichten kunnen halen. Alleen gaat het vaak fout doordat ze hun aandacht niet richten op de goede dingen, bovendien zijn ze erg gevoelig voor 'ruis': andere, niet ter zake doende informatie. Bij het 'lezen' van gezichten zijn autisten als het ware snel afgeleid.
Een andere opvallende bevinding van Magnee is dat autisten emoties uit gezichten soms juist sterker ervaren dan gezonde mensen. Dit is wellicht te verklaren door een overmatige aandacht voor details. Neem bijvoorbeeld het contrast tussen oogwit en de iris; als dit erg groot is, komt dat afschrikwekkend over. Autisten zouden normale gezichts­kenmerken als heel heftig kunnen ervaren, waardoor ze geneigd zijn gezichten te ontwijken.

"Met de 'connectiviteit', de grote verbindingen in de hersenen die zorgen voor de integratie van beeld en geluid, is niks mis bij autisten. Ook kunnen ze wel degelijk emotionele informatie verwerken." Onderzoeksleider prof.dr. Chantal Kemner vat de resultaten samen. "Het wil zeggen dat bij autisten het sociale brein niet kapot is. Ook schort het niet aan interesse in sociale informatie. Het mankeert bij deze mensen aan de waarneming an sich."

Patiënten met de ontwikkelingsstoornis autisme hebben problemen met sociale interacties en zijn slecht in verbale en non-verbale communicatie. Autisten kunnen zich moeilijk verplaatsen in de belevingswereld van anderen.

Myriam Vandenbroucke promoveert op 22 mei en Maurice Magnee op 19 juni aan de Universiteit Utrecht. Chantal Kemner ontving van NWO in 2002 een VIDI-subsidie en vorig jaar een VICI-subsidie voor haar onderzoek.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen