Informatie op zonnebrandcrèmes niet altijd juist

Array

Met de aanduidingen op zonnebrandcrèmes is veel mis, vindt het Vlaamse Europarlementslid Bart Staes. Zo beweert een fabrikant dat factor 20 een 'hoge bescherming' biedt, terwijl de Europese Commissie dat 'middelmatig' vindt. Sommige crèmes beweren dat ze 'sunblock' bieden. ,,Dat gaat in tegen de aanbeveling van de Europese Commissie. Want geen enkele zonnecrème biedt 100 procent bescherming'', aldus het Europarlementslid dinsdag. Hij kwam met een inventarisatie in het VRT-consumentenprogramma Peeters & Pichal.

Staes concludeert dat de aanbevelingen kennelijk niet werken. Hij stelt dinsdag schriftelijke vragen aan EU-commissaris Günter Verheugen (Industrie). Zo wil hij weten of het niet beter is om tot wetgeving over te gaan. ,,Het gaat hier wel om de volksgezondheid.''

De op zonnebrandcrèmes vermelde beschermingsfactor geeft zonaanbidders ten onrechte een veilig gevoel. Om die reden krijgt deze aanduiding begin volgend jaar op de tubes gezelschap van een ander type kwalificatie. De beschermingsfactoren van twee tot zes heten straks 'laag'; van acht tot 12 worden 'medium'; van 15 tot 20 'hoog'; 30 tot 50 'zeer hoog' en aanduidingen boven de 50 krijgen het predikaat 'ultra'.

De huidige aanduiding 'sunblock' gaat helemaal verdwijnen. "Die term wekt bij de consument een verkeerde indruk en leidt tot een vals gevoel van veiligheid", aldus de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). Het misleidende bij de beschermingsfactoren schuilt in de enorme getallenreeks. Wie er vanuit gaat dat factor twee twee keer zoveel bescherming biedt als géén bescherming, mag veronderstellen dat het met factor 50 zo goed als onmogelijk is om nog te verbranden. In de praktijk van het zonnebaden komt echter meer kijken dan alleen een rekenkundige reeks. De gevoeligheid van de huid is bij iedereen verschillend, het maakt uit of je dun of dik smeert en het doet ertoe op welk tijdstip van de dag je waar onder de zon probeert bruin te worden. Uiterlijk op 1 januari 2006 zullen alle producten van de bij de NCV aangesloten bedrijven (80 procent van de markt) de nieuwe, dubbele aanduiding invoeren. Grote merken als Nivea en Ambre Solaire hanteren al met ingang van deze zomer de nieuwe indeling op hun flacons. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen