Nederland stopt met roken, longartsen opgelucht

4
507

Longziekten behoren over 10 jaar tot de meest voorkomende dodelijke ziekten in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), die dit jaar haar 100-jarige bestaan viert, ziet vooral een toename in rookgerelateerde aandoeningen. In een lustrumcongres op 30 mei in Maastricht vragen zij daarom aandacht voor één van de grootste bedreigingen voor de longen: roken.

Longkanker eist jaarlijks 9500 doden en staat daarmee na hart- en vaatziekten op de tweede plaats, op de voet gevolgd door astma en COPD met jaarlijks 6300 doden. Ondanks veel onderzoek en verbeterde technieken zijn de perspectieven voor longpatiënten de laatste 30 jaar nauwelijks verbeterd. "Jaarlijks sterven er in Nederland meer mensen aan longkanker dan aan borstkanker en damkanker bij elkaar," zegt longkankerspecialist Egbert Smit, VU Amsterdam. "Ondanks medicatie is 85% van hen binnen één tot vijf jaar overleden." Wondermiddelen worden er dus niet gepresenteerd op het NVALT-congres op 31 mei. "Maar wel nieuwe ontwikkelingen, zoals medicijnen die de overdracht van groeisignalen uit de omgeving van de tumorcellen remmen."

Stoppen met roken meeste effect
Professor Dirkje Postma, die veel onderzoek heeft gedaan naar COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is samen met Smit één van de hoofdsprekers op het congres van de NVALT. Zij stelt dat er de afgelopen decennia vooral verbeteringen geboekt zijn door nieuwe technieken en medicijnen. "En er is nog veel in ontwikkelingen, zoals kleine stents (metalen buisjes) in de luchtwegen bij ernstige COPD of het laseren van luchtwegspiertjes bij ernstige astma." Een ander winstpunt is dat is aangetoond dat longpatiënten profijt van hebben van goede voeding, beweging en revalidatie. "Het meeste effect komt echter van het stoppen met roken."

Longartsen blij met rookverbod horeca
Ook Smit noemt stoppen met roken de beste maatregel tegen longkanker. Longartsen halen dus opgelucht adem bij het rookverbod dat in juli in de Nederlandse horeca van kracht wordt?
Italiaans onderzoek lijkt aan te tonen dat het rookverbod inderdaad een positief effect heeft. "Maar de historie van dit soort anti-rookmaatregelen is nog jong, dus er is weinig wetenschappelijk gefundeerd onderzoek," zegt Smit. Postma vult aan: "Geen enkel middel is zaligmakend, maar alle maatregelen samen helpen zeker." Zoals een initiatief van twee collega longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, die het boek 'Nederland stopt! Met roken' uitbrengen. Een compleet handboek voor iedereen die wil stoppen met roken. Wie echt wil, kan stoppen, zo luidt het motto. Dekker en de Kanter maken niet alleen duidelijk wat het oplevert om te stoppen, maar ook wat het kost om door te gaan. Het boek is voor een groot deel gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het eerste exemplaar wordt tijdens het congres uitgereikt aan Hans de Goeij directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid.

NVALT 100 jaar
Alle 350 longartsen in Nederland zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. De vereniging werd 100 jaar geleden opgericht vanwege de grote sterfte aan TBC. Inmiddels vormen rookgerelateerde longaandoeningen de hoofdmoot van de activiteiten, met lonkanker en COPD als koplopers. De NVALT viert haar 100-jarige bestaan op 30 mei met een wetenschappelijk congres in Maastricht. Meer informatie: www.nvalt.nl

4 REACTIES

  1. Wat word ik hier toch ziek van, weer twee van die meeéters die geld willen verdienen over de ruggen van de rokers.
    Een onderzoek heeft uitgewezen dat er minder mensen roken en dat longkanker nu meer voorkomt bij nietrokers dan bij rokers en de oorzaak gezocht moet worden in de luchtvervuiling maar aangezien hier grote economische belangen hier een hoofdrol in spelen word het onderzoek als hetware doodgezwegen en kan mevrouw Stivoro met haar ploeg nog steeds haar subsidie ophalen bij de politiek.
    En voor diegene die echt willen stoppen met roken laat dit boek lekker in de winkel liggen want als je er zelf niet achter staat en het alleen maar wil om er bij te horen of uit angst lukt dit je nooit en het enigste wat je er wel mee bereik is dat je je eigen leven aan het vergallen ben.
    Sta je er zelf wel achter hoef je niets te doen maar dit wel vanuit je ziel komen

  2. wat fijn dat alleen longkanker wordt verkregen door het roken, niet door vervuilde lucht, uitlaatgassen, chemische reinigingsmiddelen, dat badpersoneel allen op oudere leeftijd kanker krijgt van het roken en niet van het chloor, dat andere vormen van kanker alleen door het roken komen en niet door achtergehouden voedingsadviesen, omdat dir de staatskas geld kost, alleen het roken ,als ik met een hernia bij de dokter kom, is de eerste vraag, rook je? Ik ben er helemaal ziek van, ik weiger uit pricipe iedere vorm van medische hulp, ga niet naar de horeca uit principe en uit pricipe rook ik me liever dood dan in dit parasietenlandje verder te leven. jaaaaaaa erg, ik steek er van stress maar weer een op….

  3. Ja, Te gek voor woorden is zelfs, dat er ook nogeens 4000 mensen per jaar sterven door MEEROKEN. Dit zijn er meer dan het totaal aantal doden door geweld, verkeer, drugs en alcohol samen. Meerookdoden moeten eenvoudig te voorkomen zijn als rokers zich sociaal gedragen. Zelfs 70% van de kinderen zitten nog in de gevaarlijke rook en zouden ook graag een rookverbod zien

  4. Moet je eens aan een COPD-patient vragen of dat rocheltje eigenlijk niet gewoon heel lekker voelde voordat hij of zij moest stoppen met roken? De(expirimentele) middeltjes die de longblaasjes goed openzetten gaan inderdaad niet zo goed samen met veel gif maar een teerlaagje icm met flink wat slijm is overduidelijk de beste bescherming tegen hetgeen met name in zuid nederland door het omliggende chemische complex in de cement wordt gedumpt na verbranding…

Comments are closed.