Progesteron stimuleert ontstaan melkkliertumoren bij de hond

Borstkanker is een vorm van kanker waar in de westerse wereld 1 op de 8 vrouwen tijdens haar leven mee wordt geconfronteerd. Bij honden is kanker van de melkklier ook de meest voorkomende tumor waar zelfs 1 op de 3 teefjes mee te maken krijgt, tenzij voor de eerste loopsheid de eierstokken worden weggenomen, dan is het risico minder dan 1 op de 100. Hiermee wordt de belangrijke rol van eierstokhormonen bij de ontwikkeling van melkkliertumoren bevestigd. Van deze hormonen is progesteron de hoofdoorzaak van tumorgroei. 

Promovendus Nagesha Rao werpt met zijn promotieonderzoek nieuw licht op het ontstaan van deze melkkliertumoren. Daartoe heeft hij gebruik gemaakt van een nieuw ontwikkelde microarray waarbij de activiteit van meer dan 20.000 genen in melkklierweefsel van de hond in een keer wordt onderzocht. Progesteron stimuleert de delingsactiviteit van melkkliercellen door een forse toename van de productie van Wnt-eiwitten te bevorderen. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol bij het uitgroeien van stamcellen. Daarbij wordt ook lokaal groeihormoon aangemaakt en een aantal genen aangezet die het doorlopen van de delingscyclus bevorderen en de contacten tussen cellen onderling beïnvloeden. De relatie tussen Wnt activiteit en groeihormoon is onderwerp voor nieuw onderzoek.

13-05-2008, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Nagesha Suryanarayana Rao, Diergeneeskunde

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen