Verpleegkundige rijdt voortaan in België mee in ambulance

Voortaan zullen de ambulances die interveniëren vanuit het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL) een gespecialiseerde verpleegkundige aan boord hebben. Totnogtoe bemanden alleen ambulanciers de ziekenwagen en kwamen bij dringende oproepen de Medische Urgentiegroepen (mug) met een geneesheer-spoedarts en een gespecialiseerde verpleegkundige ter plaatse.

 

Het gaat om een proefproject waarbij twee Paramedische Interventie Teams (pit) in Vlaanderen en twee in Wallonië zijn opgericht.Het pit-project is een overheidsinitiatief voor de modernisering van de spoedgevallenhulp en de dringende medische hulpverlening in ons land. “We zijn als ziekenhuis geselecteerd op basis van de kwaliteit van onze spoedverpleegkundigen”, zegt Diane Niesten, verpleegkundig diensthoofd en coördinator van het pit-project in het ZOL.

“We hebben in totaal 31 gespecialiseerde verpleegkundigen die intussen een extra pit-opleiding achter de rug hebben. Zij kunnen tijdens zulke hulpinterventies aan de hand van vooraf door een arts vastgestelde behandelingsschema’s onmiddellijk handelingen uitvoeren zonder dat daarvoor een medisch voorschrift nodig is.”

Dat betekent, volgens Niesten, dat de zorgkwaliteit verbetert en, niet onbelangrijk, dat de beschikbaarheid van de mug-teams groter wordt. Niesten: “In een aantal gevallen is een mug-ploeg te gekwalificeerd en is het ‘pit’ een volwaardig alternatief.” Na een voorbereidingsperiode van zo’n vier maanden is het pit-team nu al drie weken volwaardig actief voor het ZOL.

Het ZOL kreeg 60.000 euro van de federale overheid om de kosten te dekken van het project voor de periode van één jaar. Daarmee wordt de extra uitrusting van de ambulance en een uitbreiding van het team betaald.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen