Heideheuvel start weer met obesitasbehandeling

Astmacentrum Heideheuvel gaat de klinische behandeling van zeer dikke kinderen hervatten. De kliniek stopte hier vorig jaar mee, omdat de behandelingen niet vergoed werden door de zorgverzekeraars. Kinderen met ernstige obesitas passen niet in de Zorgverzekeringswet.

Door een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid kunnen kinderen met vetzucht vanaf september 2008 weer in de kliniek terecht. Dat maakte Heideheuvel dinsdag bekend. Minister Ab Klink liet vorig jaar weten niet overtuigd te zijn van de toegevoegde waarde van de zorg die Heideheuvel bood. Mede daarom viel de behandeling niet onder de verzekerde zorg die in het basispakket wordt vergoed. Het ministerie verleende de subsidie nu naar aanleiding van een amendement dat in de Tweede Kamer werd aangenomen.

Binnen de nieuwe Zorgverzekeringswet worden alleen behandelingen vergoed waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze effect hebben. Van de obesitasbehandeling in Heideheuvel weten we – na jarenlange succesvolle ervaring – dat het werkt, maar het wetenschappelijke onderzoek naar de effecten is nog niet afgerond. Daarom viel de klinische behandeling volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) buiten de Zorgverzekeringswet.

Hierdoor ontstonden problemen met de financiering van de behandeling. En dat betekende dat de obesitasbehandeling in Heideheuvel moest worden stopgezet, en dat alle opgebouwde expertise verdwijnt.

Als kinderen met obesitas niet worden behandeld, is de kans groot dat zij vroegtijdig overlijden. Zonder behandeling hebben deze kinderen geen toekomst. Voor een aantal kinderen met zeer ernstige obesitas is Heideheuvel een laatste redmiddel. Zij kunnen nergens anders meer terecht.
Heideheuvel heeft de afgelopen jaren veel kinderen met succes behandeld. Deze kinderen zijn niet alleen afgevallen, zij voelen zich ook gelukkiger en leven gezonder. Heideheuvel heeft veel kennis en ervaring opgebouwd op het gebied van obesitasbehandeling. Deze kennis en expertise mogen – zeker nu obesitas in Nederland een steeds groter probleem wordt – niet verdwijnen.

Het Ministerie van VWS heeft nu een oplossing geboden door aan de obesitasbehandeling een subsidie toe te kennen. Kinderen met ernstige obesitas, die voor een behandeling op Heideheuvel in aanmerking komen, zijn niet 'te dik': zij zijn ernstig ziek. Bij hen hebben andere vormen van behandeling niet gewerkt. Ernstige obesitas veroorzaakt lichamelijke aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, diabetes, ademhalingsproblemen of leververvetting en brengt daarnaast sociale en psychische problemen met zich mee.


Recente artikelen