Vivregroep vertaalt ZZP’s in klantvriendelijke zorgarrangementen

Array

De zorgzwaartepakketten zijn de basis van de negen zorgarrangementen die Vivre haar cliënten in Maastricht en omstreken biedt. Clusterdirecteur Henk Verheesen is één van de initiatiefnemers.

Meer ruimte voor klanten om keuzes te maken, dat is een van de sterkste punten van de zorgzwaartebekostiging vindt Verheesen. “Ook voor de organisatie is het een vooruitgang. Vivre heeft een relatief groot aantal klanten met een grote zorgvraag. Deze nieuwe vorm van bekostiging zorgt voor passende budgetten.”

De eis dat instellingen budgettair neutraal moeten zijn ziet hij als een duidelijke begrenzing van echte ‘zorg op maat’. “Door het scoren van klanten zeer serieus te nemen proberen we hier een mouw aan te passen.” Bij het vooruitzicht van de ZZP-tarieven lijkt dit voor Vivre echter goed uit te pakken.

Verheesen vertelt dat Vivre de ZZP’s opvat als een tarief waar een prestatie tegenoverstaat. “Door bij elkaar behorende zorgfuncties te groeperen hebben we arrangementen opgesteld waaruit onze klanten kunnen kiezen. Deze arrangementen zijn breder dan een zorgzwaartepakket. Er kunnen meerdere ZZP’s passen binnen één arrangement. Ook is er de mogelijkheid andersoortige zorg te kopen als een klant daar behoefte aan heeft.”

Verheesen legt uit dat de beschrijvingen van de arrangementen overeenkomen met de zorg zoals Vivre die aanbiedt. “Dit maakt het systeem van zorgzwaartebekostiging toegankelijker.” Verheesen weet dat het klanten veel energie kost de zorgzwaartepakketten te doorgronden. “Ons cliëntondersteuningsbureau, Via Vivre, bepaalt op basis van de indicatie samen met de klant welke zorg nodig en mogelijk is.”

Om het personeel bekend te maken met functiegericht werken heeft Vivre een brede scholing opgezet voor het management en vervolgens voor alle zorgprofessionals. Ook wordt begin mei het zorgdossier aangepast. Verheesen: “We hebben alle zorghandelingen in prestaties vertaald. Hiermee kunnen de zorgprofessionals duidelijke afspraken maken met de klant over de gewenste zorg. Uiteraard hebben we ervoor gezorgd dat dit geen hoge administratieve druk oplevert. We overwegen om jaarlijks een pilot met barcodescanners uit te voeren om de administratieve druk voor professionals zo gering mogelijk te houden.”

Per saldo is de conclusie van Verheesen dat de zorgzwaartebekostiging de zorg veel klantvriendelijker maakt. “Er is meer te kiezen en er wordt minder vanuit een medisch model gewerkt.” Hij adviseert andere instellingen een duidelijke visie te ontwikkelen in de top van de organisatie. “Als je weet wat je met de zorgzwaartebekostiging wilt bereiken, maakt het de vertaalslag gemakkelijker.” Verheesen hoopt over vijf jaar de mogelijkheden ervan optimaal te hebben benut door functiegericht te werken. “Dan bieden we een breed dienstenpakket voor klanten die ervoor willen en kunnen betalen, maar leveren ook kwalitatief goede basiszorg voor hen die het nodig hebben.”

Recente artikelen