Astrid bestudeert nieuwe Belgische radio- netwerk voor hulpdiensten

Array

Astrid is het digitale radionetwerk waarover de politie, brandweer en hulpdiensten communiceren tijdens een interventie. Het netwerk verving de gefragmenteerde, analoge netwerken die tot voor enkele jaren gebruikt werden. In de loop van volgend jaar moet duidelijk zijn of en hoe het huidige Tetra-netwerk vervangen moet worden.

Astrid maakt gebruik van de zogenaamde Tetra-technologie, maar intussen is die zo'n tien jaar oud en wordt het tijd om aan een opvolger te denken, zegt woordvoerder Daniël Haché van Astrid. De organisatie wil vooral onderzoeken wat de behoefte is aan het doorsturen van data, iets dat vandaag maar in beperkte mate mogelijk is.

Astrid is momenteel bezig met een technische studie van de alternatieven. 'We bekijken zowel Tetra2/TEDS, de opvolger van Tetra, als andere technologieën', zegt Haché. 'Een scenario dat we overwegen, is om alle vervangingsinvesteringen sowieso met nieuw materiaal uit te voeren.' Over 12 à 18 maanden wil Astrid de beslissing over het volgende netwerk nemen.

België is vandaag het enige Europese land dat de integratie heeft gerealiseerd tussen het eigenlijke Tetra-netwerk, de dispatching in de centrales en het paging-netwerk dat gebruikt wordt door vrijwilligers van de brandweer. Daardoor kan er veel sneller worden gereageerd op hulpoproepen. In een volgende fase worden ook de dispatchingcentra van politie, brandweer en medische diensten geïntegreerd.

Astrid is de dekking van zijn netwerk nog aan het uitbreiden met 80 extra zendmasten, bovenop de huidige 435. Dat is een investering van 20 miljoen euro, die over 6 à 12 maanden moet rond zijn. Een ander belangrijk project is het toelaten van privéorganisaties uit de veiligheidssector, zoals Fluxys, het bedrijf dat de gasleidingen in de gaten houdt.

Recente artikelen