Beweging verkleint kans vaatziekte

Array

Lichamelijke activiteit verkleint de kans op het metabool syndroom bij mensen die al kampen met vaatlijden. Dat stelt Beate Brouwer in haar proefschrift.

Patiënten met symptomatisch arterieel vaatlijden die lichamelijk actief zijn in hun vrije tijd hebben minder kans op het metabool syndroom. Verder geeft bij hoogrisico patiënten lichamelijke inactiviteit een hoge kans gaf op type 2 diabetes. Hoog risico patiënten die inactief en te dik zijn, hebben zelfs een bijna zes keer grotere kans op type 2 diabetes vergeleken met actieve patiënten zonder overgewicht. Verder is het risico op het ontwikkelen van nieuwe uitingen van vaatlijden, noodzaak van interventie van de halsslagaders en beenvaten lager in patiënten die lichamelijk actief zijn.

Verder onderzocht Brouwer de resultaten van de screening van patiënten met arterieel vaatlijden of type 2 diabetes. In het UMC Utrecht worden deze patiënten systematisch gescreend op vasculaire risicofactoren (SMART screening). Het blijkt dat bij patiënten die geen screeningsprogramma doorliepen een groot deel van de risicofactoren niet gedocumenteerd wordt. Maar na één jaar bleek dat alleen systematisch screenen van vasculaire risicofactoren onvoldoende is voor adequate behandeling van risicofactoren. Intensievere monitoring en follow-up zijn noodzakelijk voor adequate risicofactormanagement bij patiënten met arterieel vaatlijden of type 2 diabetes.

Beate Brouwer promoveert op 15 mei aan de Universiteit Utrecht.

Recente artikelen