Fijn stof geeft verhoogd risico op trombose

Array
Langdurige blootstelling aan een hoge concentratie fijn stof in de lucht houdt een verhoogd risico op trombose in, zo blijkt uit een Amerikaans-Italiaanse studie. Stofdeeltjes stimuleren het klitten van bloedplaatjes. Dit klitten leidt bij langdurige blootstelling tot trombose, de vorming van blokkerende bloedklonters in de aderen.
 

Onderzoekers van de Harvard School of Public Health in Boston achterhaalden de woonplaats van meer dan negenhonderd mensen die in Lombardije tussen 1995 en 2005 in een trombosekliniek in Milaan zijn overleden aan trombose in het onderbeen. In Milaan, dat gekend is omwille van het drukke autoverkeer, vielen relatief de meeste doden, blijkt uit hun analyse. In de buurt van propere steden met minder industrie zoals Brescia en Bergamo vielen er relatief weinig trombosedoden.

Conclusie: hoe meer fijn stofdeeltjes er in de lucht zitten, uit auto-uitlaten en fabrieksschoorstenen, des te groter is de kans op trombose. In eerdere studies is al een verband aangetoond tussen de concentratie aan fijn stof en het voorkomen van hart- en vaataandoeningen als herseninfarcten.

Recente artikelen